Zbořil: Co se může stát, když budeme chtít všichni své peníze?

politika

<< VIDEO >> Mohli bychom si říct něco o tom, co i dnes hýbe světem, a jako obvykle jsou to peníze. Po pádu několika bank se možná krize přesunula i do Evropy a tomu by odpovídalo i prohlášení Olafa Scholze,  že je vše v pořádku.

Zbořil: Co se může stát, když budeme chtít všichni své peníze?
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
1. dubna 2023 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Máte pravdu, že se o tom mluví, mluví se o pohybu peněz a pohybu bankovních úředníků, a také o reakci politiků na události, které my skromní střadatelé sledujeme jen z rozhlasu, televize a z denního tisku. Ale přesto to tak trochu připomíná to slavné prohlášení prezidenta Antonína Zápotockého v roce 1953 o tom, že „měnová reforma nebude“. Byla,  a  byla to  hned druhý den.

Dnes, když nás ujišťuje nejenom německý kancléř, ale i třeba americký , a nebo různí váhající představitel Evropské unie, že Evropa má „robustní zásoby“ peněz, tak nevíme jestli jsou to ty peníze, které jsou jenom natištěné, neboli tak trochu fiktivní, a nebo jsou to virtuální peníze na kontech nám nepřístupných bank, o kterých se dozvíme, že byly vyčerpané až teprve když si tam půjdeme vybrat svoje peníze na nový měsíční nákup. A ony tam nebudou ani na ten jednoměsíční nebo dokonce týdenní či jednodenní nákup,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Máme šanci získat naše vklady?

„Já touto metaforou chci říct, že finančnictví, ačkoliv se studuje například na Vysoké škole ekonomické, a nebo na jiných univerzitách a ústavech, jako exaktně popsatelný a spočítatelný fenomén, že je to také možná víc než kdykoliv jindy problém - spíše psychologický a vnímaný nikoliv jen racionálně, ale i emocionálně. Špatně zvolené slovo prezidenta nebo ministra financí může způsobit „run“ a mohou se začít hroutit banky a peněžní ústavy v rámci řetězové reakce. Samozřejmě se  nezhroutí celý finanční svět, ale „zhroutí se“ zejména konta střadatelů,  a nebo inflace bude tak vysoká, že peníze, které jste celý život šetřili nebudou mít téměř žádnou hodnotu.



Kdysi středočeský hejtman pan Bendl, když se mluvilo o nějakém pohybu na finančních trzích a ptali se ho co bude dělat,  tak hezky a velmi vtipně řekl, že „my půjdeme hrát golf“.  A v tom je ten problém, že někdo může jít hrát golf, ale někdo nebude mít na druhý den ani na oběd z nějaké sociální vývařovny, na  kterou se vybírají peníze (neříkejme hned, o které žebrají) sociální služby po celém světě.

Ještě snad jednu věc bych k tomu přidal. Když byla hypoteční krize ve Spojených státech, tak jeden z kongresmanů vystoupil na řečniště a řekl: „Jak to,  že jsme se o tom nic nedozvěděli, jak to že jsme nebyli varováni,  když tady mluvilo dvanáct nositelů Nobelových cen o finanční situaci ve Spojených státech“. A ono to vypadá trochu u nás podobně,  ti  kteří by měli říct moudré slovo, buď nemluví, nebo celý problém z dálky obcházejí. A jestli si pan Stanjura  nebo pan Sikela si myslí, že mohou být garanty toho, že lidé zůstanou v klidu a nebudou běhat po bankách a shánět kde jsou jejich vklady, tak si myslím že se hluboce mýlí,“ zdůrazňuje Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?