Zbořil: Jak se na hrdiny rychle vzpomíná, tak se i rychle zapomíná

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V současné době oslavujeme hrdiny 80.výročí atentátu na Reinharda Heydricha, ale zároveň se již nyní objevují návrhy na vyznamenání nových hrdinů, o kterých bude nakonec rozhodovat pan prezident.

Zbořil: Jak se na hrdiny rychle vzpomíná, tak se i rychle zapomíná
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
29. června 2022 - 03:20

Co  nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Musím říct, že se mi to zdálo být docela dojemné, že se tomu 80.výročí věnovala taková pozornost, že zmizely takové ty narážky z devadesátých let, že z Londýna přiletěli zabijáci zabít říšského protektora Heydricha. Vůbec jsem nezaznamenal ani stín návratu k této rétorice a musím se přiznat, že se mi to zdálo důstojné. Horší už to bylo s těmi připomínanými vedlejšími oběťmi, které jsou trošku zapomenuty.
 
Já jsem chodil do školy s Vladimírem Smržem, jehož rodiče byli popraveni a jehož příbuzní skončili v Kobylisích na popravišti a Vladimír sám byl v dětském koncentráku někde v Broumově. Ale možná že lidé, kteří jezdí tramvají přes Kobylisy Vosmíkovou ulicí si málokdy všimnou pamětní desky odhalené někdy v roce 1947 rodině Vosmíkových, kteří zásobovali parašutisty potravinami a byli popraveni a postříleni od 16 letého syna rodiny až po asi 80letou babičku.
 
Takže ono se vzpomíná na ty hrdiny vždycky tak trošku kdy je třeba a někdy účelově a zaplať pánbůh, že se dělá aspoň takovým způsobem jako letos, že jsem zaznamenal jenom jedinéhoho vysokého státního činitelé, který si připomněl, že na Heydricha stříleli čeští parašutisté a zapomněl na ty, kteří byli ze Slovenska a to byla náhodná výjimka,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Současní hrdinové…

„K těm současným hrdinům, to je věčný problém, hrdinové čím jsou větší, tím jsou vystaveni většímu nebezpečí, že budou také pomlouváni a zavrženi. Máme příklad štábního kapitána Nechanského, který byl shozen jako parašutista, účastník Pražského povstání jako agent britské zpravodajské služby. Potom byl v nějakých kontaktech s československými orgány státní moci a nakonec byl popravený v jednom z politických procesů v padesátých letech. Aby to nebylo tak jednoduché, byl zase pomlouván v devadesátých letech jako agent Státní tajné bezpečnosti.

Takže ti hrdinové většinou v Čechách mají krátký život a tak rychle, jak se na ně vzpomíná, tak se na ně taky dobře zapomíná. Koneckonců Karel Kryl o tom napsal celou jednu svoji dobře známou píseň,“ dodává Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro  Prvnizpravy.cz.



(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?