Zbořil: „Majitelé klíčů“ k nukleárním zbraním si chtějí svět opět rozdělit

politika

<< VIDEO >> V současné době na světě probíhá plno různých konfliktů, nejen na Ukrajině, nemůže to být návrat k nějaké imperiální, koloniální politice 19.století?

Zbořil: „Majitelé klíčů“ k nukleárním zbraním si chtějí svět opět  rozdělit
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
17. září 2022 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Ono to na první pohled tak vypadá. Samozřejmě dějiny se neopakují, ale jsou si podobné a  současný stav vypadá,  nebo mně se tak zdá, jako jakási poslední transformace světa. Nejen jako řízená ideo-globalizace, ale inspirovaná imperiálními zájmy některých států. Jsou to ty státy, které jsou největší, mají největší počet obyvatel, které mají největší ekonomický potenciál a které jsou schopné postavit velké armády. Takže pohled z metropolí budoucích koloniálních metropolí, ať už jsou silné, nebezpečné nebo oslabené, jak navrhuje americký prezident, aby byly oslabeny, tak přeci jenom je takový velkopanský. Vlastně jsme to i viděli i při  pohřebních „oslavách“ ve Velké Británii, kde se mluvilo o panovnici jako o symbolu velkého impéria, které vlastně už neexistuje. Stejně podobně vypadá debata o tzv. „Putinově válce“ na Ukrajině, kde se Putinovi přikládají ambice téměř Petra Velikého.  Putinovi, který sám ovšem o těchto ambicích mluvil. Je to velká propagandistická a agitační figura, ale ono na ní něco opravdu je pravdivého,“ říká v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

Velmoci pokračují v imperiální politice 19.století…

„Prostě  velká impéria se mění neustále. Čínská lidová republika je toho nejlepším příkladem, protože tam dynastické změny znamenaly nejenom nástup nové dynastie, ale také rozvolnění  síly a politického významu té dynastie, která předcházela druhé. A to samé najdeme ve Velké Británii a Ruské federaci.

Spojené státy si zatím prožívají  rozvolnění svého impéria vlastně také, ale na domácí scéně a proto se snaží udržet svoje imperiální ambice řekněme brutální vojenskou silou.

Takže přinejmenším těch několik zemí, které jsou držiteli nukleárních zbraní, které používají zatím jenom jako prostředek k odstrašování, ale v každém případě se vydělily z  mezinárodního společenství národů, které by si měly být rovny a měly by tvořit Organizaci spojených národů, tak se chovají jako kdyby si svět chtěly rozdělit podobně jako ty mladé, rodící se a soupeřící  velmoci v a na konci 19.století,“ dodává Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz



(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif