Zbořil: Místo Varšavské smlouvy máme „Východní křídlo NATO“

politika

<< VIDEO >> Dnes máme význačné datum 25.únor, ke kterému se vztahuje mnoho výročí.

Zbořil: Místo Varšavské smlouvy máme „Východní křídlo NATO“
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
25. února 2023 - 02:20

 Můžete nám některá výročí připomenout pane Zbořile?

Je to zřejmě pro Českou republiku a Československou republiku datum téměř osudové. Jednak  25.února 1948  došlo ke změně politického režimu v rámci  politického systému Národní fronty, později s vedoucí rolí KSČ, Komunistickou stranou Československa,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

A co cenzura…

„Ano také po mnoha letech se 25.února 2022 vyhlásila cenzura prostřednictvím vládních činitelů a odůvodňovalo se to jakýmsi nebezpečím dezinformací, jak se dneska říká lžím, a dokonce k tomu byl i ustaven úřad s panem Michalem Klímou.  Tento hofrát sice dneska už zase neexistuje, ale málo platné, bylo to zrozeno symbolicky zase 25.února. Takže zase „vítězství sekretariátu nad proletariátem“,  jak se blahé paměti říkalo, a nikdo z vládních vašnostů se ani nezastyděl.


„Lidé určitých kvalit samozřejmě už teď, na samém počátku demokratizace, ze všeho nejvíc myslí hlavně na hranice této demokracie. Jsou koneckonců ochotni vládnout i demokraticky, budou-li to hlavně oni, kdo bude vládnout. Vidina rozvrácené země je děsí méně než stůl moci bez jejich křesla.“
JAN PROCHÁZKA, Literární listy Ročník 1/1968, číslo 3, strana 1




Rozpuštění vojenských bloků v Evropě…

„Ale to datum je ještě zajímavější i ad punctum současné politiky. 25.února 1991, nevím, zda to bylo záměrem, se zrušila činnost vojenských struktur tzv. Varšavské smlouvy, která pak byla definitivně rozpuštěna asi o 2-3 měsíce později. Splnil se tak sen a přání tehdejšího  prezidenta Václava Havla o rozpuštění vojenských bloků v Evropě. Bohužel,  ten jeho sen se naplnil jenom zčásti, takže se rozpustila jenom Varšavská smlouva, zrušila se ta Smlouva o přátelství a vojenské pomoci asi devíti států a na  tzv NATO, ,Severoatlantický pakt, který měl přesně vyhraženou linii severu a jihu, určoval co je a co není „severní Atlantik“,  co je sever a co není sever. Asi těžko bychom dnes odůvodňovali přítomnost vojsk Severoatlantického paktu „na jihu“. Někde jako ve  válce o Falklandy, které se nesmělo NATO zúčastnit, protože to byla jenom válka Velké Británie s Argentinou.

Takže to druhé významné datum, nebo další osudové datum, se týká jen rozpuštění chřadnoucí Varšavské smlouvy, a na ty další už nedošlo“ pokračuje Zdeněk Zbořil.



Nové vojenské bloky…

„Za tím vším je ještě možné vzpomenout  podobného činu, kterým  je ustanovení a „zpevnění“ východního křídla Severoatlantického paktu. To se odehrává k radosti paní ministryně obrany Černochové a pan náčelník generálního štábu České armády pan generál Karel Řehka o tom mluví, jako o velkém úspěchu, který ochrání východní Evropu před zlobou Ruska nebo útokem z území Ruské federace. A zase k tomu dochází okolo toho osudového 25. února,  tentokrát roku 2023.  A zase je to zhruba těch osm, devět států, které spolu někdy více, někdy méně spolupracují, tak jako tomu bylo v minulosti.

Takže předpokládám, když už se nám podařilo zatáhnout Čínskou lidovou republiku do evropských událostí, zda nakonec ještě neskončíme u toho, že budeme zbrojit proti válce s kontinentální Čínou a nebo kontinentální Čínou a Tchaj-wanu,  a že to bude za další bezedná díra pro daňové poplatníky na nekonečné zbrojení. Jen bych chtěl upozornit že v té Číně se zbrojí s mimořádnou rychlostí, a rozhodně rychleji než v Evropě, a že by to také nemuselo pro celé „východní křídlo“ dobře dopadnout.“ dodává Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?