Zbořil: Proti Rusku pokračujeme v „řeporyjském stylu“

politika

<< VIDEO >> V těchto dnech proběhlo v Černínském paláci jednání a školení všech našich velvyslanců.

Zbořil: Proti Rusku pokračujeme v „řeporyjském stylu“
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
27. srpna 2022 - 03:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Není to noc mimořádného, je to vlastně výroční setkání velvyslanců ze všech možných koutů světa, které se koná vždycky v létě. Má to svůj význam, protože se zde vyřizují úřední záležitosti, které se nedají sdělpovaz poštou nebo nějakými tajnými spojeními, ale nepamatuji si kdy toto setkání nebylo, dokonce si ani nejsem jistý zda v  době covidové nebylo. Ale jinak je to naprosto standardní setkání, které známe z dějin české diplomacie po desetiletí a je to zajímavé vlastně jedině tím v jaké  mezinárodněpolitické situaci se to odehrává, Protože se tam setkávají lidé z různých koutů světa,  kteří přece jenom nemají osobní kontakt s vedením ministerstva. V tomto aktiálném případě s novým vedením ministerstva, jehož členové jsou mnohým velvyslancům neznámí, ale také vzhledem k mezinárodní situaci, která je  při této příležotosti  definovaná hlavou státu, vládou a bezpečnostními složkami. Proto mohlo být toto letošní setkání zajímavé a mohlo být  i „školením“ a nebo nějakým  „poučováním z krizového vývoje,“ uvedl v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

Co jsme se dozvěděli a nedozvěděli…

„Co jsme se o tom jednání dozvěděli byly skutečně jenom kusé informace. Víme z úst pana předsedy vlády, že hlavním cílem české zahraniční politiky je nezanedbávat Ukrajinu, potom také, že se máme starat o jiné zájmy České republiky a pak, z úst těch jiných představitelů, že ruská zahraniční politika je naším úhlavním nepřítelem, soupeřem. Ty jednotlivosti, co se dostávají na veřejnost nejsou ani tak důležité, protože jsou to takové novinářské nedůležité „letní“ informace, ale samozřejmě je zajímavé to, co se nevyneslo na veřejnost a co se objevuje teprve po skončení tzv. sletu velvyslanců.

A to je třeba předvolání velvyslance Ruské federace ministrem zahraničních věcí a vyslovení mui pokárání vůči projevu zástupce Rrislé federace v OSN, který se týkal odsouzení toho nešťastného výroku paní ministryně Černochové, který vyzněl jako jakési pokárání v podání pana Lipavského nejenom ruského velvyslance v Praze, ale celé Ruské federace. Musíme si uvědomit, že je to jedna z nejvyšších forem vyslovení nedůvěry a obvykle k tomu dochází v předvečer vyhlášení války nebo vypuknutí nějakého ozbrojeného konfliktu. Takže pokud to pan ministr myslel vážně, a o tom nmepochybuji, tak bychom tomu měli přece jenom věnovat větší pozornost než česká média.

A ten druhý významný projev,  nebo spíš komentář k tomu,  pochází z úst Pavla Žáčka, který ve svém interviewu na Parlamentních listech s  traktivním titulkem, který šíří „informaci“, že „Ukrajina zvítězí a RF bude rozdělena, Rusko zanikne a  zmizí z mapy světa“- To řekl předseda branněbezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny, stejně jako několik dalšěích významných vět, kterými odsoudil nejenom ruskou zahraniční politiku, ale zejména celé vedení Ruské federace, řekl bych v  „řeporyjském stylu“. To,  o čem jsme mluvili před dvěma lety jako o úletu pana starosty z Řeporyjí, tak to teď  zaznělo z úst významného představitele zákonodárné moci ČCR,  a možná by stálo za to se tomuto vyjádření někdy věnovat trochu podrobněji,“ dodává Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.



(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif