Zbořil: Sto miliard dolarů na další eskalaci konfliktů

politika

<< VIDEO >> Objevila se zpráva, že Bílý dům chce požádat o 100 miliard dolarů na současné konflikty, ať už je to pro Izrael, Ukrajinu nebo  budoucnost Tchaj-wanu. Ale i na postavení zdi proti migrantům na hranici s Mexikem

Zbořil: Sto miliard dolarů na další eskalaci konfliktů
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
21. října 2023 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Je to zajímavé, protože vlastně za současné situace se to ani nedá v americkém Kongresu odhlasovat. Není dosud zvolený jeho předseda, anebo se stále nemohou dvě velké strany dohodnout na tom, kdo jím bude a kdo podepíše jakékoliv rozhodnutí. Ale když se vzdáme kritického pohledu na samotný akt předávání dalších peněz do nějakých míst, která jsou ohnisky napětí ve světě, tak se z toho dá odvodit, co je vlastně pro Spojené státy skutečně důležitým předvolebním problémem ve vnitřní a zahraniční politice.

 
Já bych s tím vším začal dokonce odzadu. Ptal bych se, zda ty velké peníze mají být nality do poměrů či plotů na americko-mexické hranici. Teprve na druhé místě by byl Tchaj-wan, potom konflikt na Blízkém východu, konflikt mezi Hamásem a Státem Izrael  a teprve někde na konci by se dala přilepit částka, která půjde na Ukrajinu. Možná, že brzy uvidíme z reakce prezidenta Zelenského, že tomu skutečně tak je doopravdy, a že Ukrajina není na jednom z prvních míst čekajících v dlouhé frontě na dotace,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Boj…

„Ale problémem také je, že tomu všemu musí předcházet nějaká strategická úvaha, třeba v Bílém domě nebo ve vrcholných vládních institucích Spojených států. Úvaha a představa jaká bude budoucnost těchto konfliktů. Bude z toho další světová válka, nebo mírové až humanitární tažení do Iránu, anebo nějaký omezený lokální konflikt? Bude z toho něco spotřebovávat evropská politika, která stojí na takovém podivném rozcestí a neví kam a ke komu se přiklonit. A každý nově zavražděný Evropan ve Francii,  nebo v Německu anebo v Bruselu,  bude toto rozhodnutí ovlivňovat. První reakce jsou zatím takové, že se dá předpokládat, že budoucnost, třeba jenom na území Evropské unie, nebude radostná, že se budou měnit beztvaré vlády a státní politika různých zemí v závislosti na tom, co se právě někde přihodí, a co bude, jak dávno předvídali američtí političtí věštci „out of control“.



Pro Francii už je to skutečně vážný problém. Dneska to začíná být problém i pro Německo. Zatímco ve Francii je dávno spousta míst, které už jsou, nechci říct islamizované, ale jsou to místa, která jsou pod významným vlivem přistěhovalců. V Německu to začíná být stejně aktuální, a když se k tomu přidá další výbuch násilí někde, to už je vlastně jedno kde, tak mobilita našich nových spoluobčanů může být velmi dramatická. Nebál bych se říct nebo použít slovo nebezpečná a připomenout, kdo byl ještě před několika léty za taková slova kacéřován. Stačí jen letmo nahlédnout do archivů Policie ČR a už bychom se mohli začít omlouvat těm, kteří před tím, že to „nezvládneme“, dávno, dokonce i v němčině, varovali,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif