Zbořil: Tak jako u nás i na Slovensku jsou politici, kteří si jdou po krku

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout blížící se Slovenské národní povstání, mám na mysli výročí, ale ono se k něčemu podobnému schyluje i v současné době…

Zbořil: Tak jako u nás i na Slovensku jsou politici, kteří si jdou po krku
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
24. srpna 2022 - 03:20

Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

„Je pravda, že politická situace na Slovensku je velmi pohyblivá a že zřejmě mnozí političtí komentátoři u nás, ale i na Slovensku mají velké potíže jak ji prezentovat a jak ji vysvětlit. Pravda je, že když už mluvíme o „historickém okénku“, tak nesmíme zapomenout, že Slovenské národní povstání nebylo jenom povstáním proti státní moci, ale proti Slovenskému štátu, který byl řekněme „ustaven“ z vůle německého politického a vojenského režimu, ale také, možná hlavně,  uspokojoval ambice některých Slováků po samostatnosti,“ připomenul Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

A dnešek…

„Ta situace dnešní, která jen velmi vzdáleně  na tuto historickou   událost navazuje, svědčí o tom, že slovenská svébytnost je definitivní, že může být narušena jenom zásahem zvenčí a bude  jedno, zda tento „zásah“ přijde z východu nebo ze západu, ale že také slovenští politici a slovenská angažovaná veřejnost bude mít velké potíže  toto téma svébytnosti zvládnout. To znamená zvládnout a vidět ho v kontextu. V tom se  pohled do minulosti od  pohledu současného velice liší. Kontextem  je nejen  konec 2.sv.války, ale také něco jako začátek bojů ve střední a východní Evropě, který zatím nelze dohlédnout.

Víme, že na Slovensko a přes Slovensko se dodávají zbraně na Ukrajinu, víme, že mnozí politici vystupují ve zdvořilém gardu vůči Severoatlantickému paktu, ale  situace je tak nepřehledná, že nejenom někteří lidé na ni na Slovensku reagují emociálně a s absencí racionality, ale že také na ni reagují i významní politici, kteří jsou v čele státu a kteří až příliš připomínají paniku, která byla na konci 2.sv.války. Tehdy také nikdo nevěděl,  jak  válka skončí, v tom smyslu, že nikdo nevěděl,  jak si budou Slováci mezi sebou vyřizovat účty z nedávné minulosti. V tom je to trošku dnes obdobné a také málokdo, mimo jiné i proto že  zpravodajství ze slovenské politiky je velmi selektivně publikované a jeho interpretace v českých médií je někdy až nepochopitelné.

Podobně jako u nás padají ostrá slova, jedna skupina nadává druhé, každá přeje té druhé to nejhorší, a tak je zde situace, která v okamžiku skutečně závažně sociální změny, nebo sociálněekonomické události,  může vyvolat ne snad Slovenské národní povstání v té jeho podobě z roku 1944, ale určitě nějaký pohyb, který bude mít dlouhodobé společenské a ekonomické důsledky,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.



(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif