Zbořil: U nás se zatím korupce vyplácí

politika

<< VIDEO >> Dnes bychom si mohli povídat něco o korupci, která, jak vidíme, prolézá všemi státy a je všeobjímající. „Boj s korupcí“ je jedna z podmínek vstupu států do Evropské unie a mohli bychom si říct, jestli vůbec ty státy, které jsou členy EU znají nebo neznají korupci.

Zbořil: U nás se zatím korupce vyplácí
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
2. července 2022 - 03:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Ono se to nabízí právě v souvislosti s Ukrajinou, o které se ví, že tam jsou korupční praktiky, což je vlastně povyšování soukromého zájmu nad zájmem obecným, hojné. A že jejich omezení nebo odstranění je  jedna z důležitých podmínek pro vstup Ukrajiny do Evropské unie. A nejsem si tak jistý, jestli to nakonec nebude podmínka fatální.

Ale na obranu tohoto způsobu hospodaření na Ukrajině bych chtěl říct, že jednak korupce je historický fenomén, alespoň v euroasijském regionu, abychom nemuseli chodit moc daleko, a že boj s korupcí je podle historie marný a tradičně neúspěšný. Ono to možná souvisí s tím, že ve starověkém Římě se slovem „coruptio“  myslelo kažení mravů, kažení dobrých mravů, a tak asi vznikl obecný dojem, že ho můžeme použít k  popisu situace téměř ve všech zemích - ať už mluvíme o Evropě nebo o Americe. Tím ale myslíme jenom země takzvaného Západu, kde se o tom mluví nejčastěji. Neznám případ jediné země, která by byla hrdá na to, že zavádí dvě stě  něco čemu říká demokracie a spravedlivá společnost, aby se tam nesetkali s tímto jevem. A je úplně jedno, jestli je to na severu Evropy, na východě nebo na západě,“ říká v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

Korupce v současnosti…

„Samozřejmě jsou země, které jsou postižené více,  některé méně, a také způsoby jak se korupce zbavit jsou někdy drakonické a někdy odpovídají, ale říkám v uvozovkách, odpovídají představě o právním státu.

To co vidíme u nás, to je skutečně chobotnice, které když se jí usekne  jedno chapadlo, tak se okamžitě objeví druhé a zřejmě soudy a ti, kteří mají  korupci potírat si s tím nevědí rady. Právě to, že to zasahuje i  soudní moc, tak to je mimořádně  nebezpečné, protože to znamená zhroucení právního pořádku, degradace státu na úroveň zločinecké tlupy a banditismu. Jeden případ, i když nemusí být zvlášť atraktivní, ale jeden případ uplácení soudu nebo prostředí justice stačí k tomu, aby se zničil celý systém spravedlnosti a právního státu. A pak ti páni soudci a všechny dámy, které jsou také u nás jako ctihodnosti součástí  v poslední době nějakého nekalého jednání,  jsou toho důkazem. A proto je u nás tento stav tak žalostný.

Stačí to k tomu, aby se zničil celý systém hledání spravedlnosti, práva a morálky a zejména tyto „ctihodnosti“ jsou důkazem toho, že stát jako instituce zaniká. Žalostná je nejen fprma korupce, ale žalostný je i  způsob stíhání korupce, kažení mravů,  a to, že  se to vlastně všem zmíněným, kteří se jí dopouštějí, dost vyplácí. Rakouská výzva – Češi nekrást tady! je jen jedno z mnoha varování, že už „jedeme na tygru“,  dodává Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.



(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?