Zbořil: Vietnamská válka nebyla jediná, která byla nevyhlášená

politika

<< VIDEO >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout přiznané přímé nasazení amerických vojáků ve Vietnamu v březnu 1965.

Zbořil: Vietnamská válka nebyla jediná, která byla nevyhlášená
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
8. března 2023 - 02:20

Ale bylo tomu tak opravdu pane Zbořile?

„Můžeme to říct jenom s jistou dávkou tolerance, protože vietnamská válka je válka, která nikdy nebyla vyhlášena. Je to válka, která  se považuje v amerických válečných dějinách za zahájenou právě obsazením letecké základny Danang v jižním Vietnamu, kam se ve dnech  22. až 28. února 1965 vylodila  americká námořní pěchota, aby zajistila provoz tohoto letiště. Měla se tam moci dopravovat americká armáda. Bylo to asi 12 nebo 14 tisíc mariňáků, ale už tam předtím bylo v blízkém okolí Danangu dalších asi 1.200 vojáků, kteří tam byli vedeni jako instruktoři. To je neustále opakující se způsob nebo „modus operandi“,  jak začít válku jakoukoliv americkou,“ říká v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

Dva konce Vietnamské války…

„Paradoxně pro Američany Vietnamská válka končí právě také v Danangu, kde došlo k masakru amerických vojáků, kteří tam v roce 1973  už čekali jenom na evakuaci. Pro Vietnamce tato válka končí až dobytím měst Saigonu a historického Hue po tzv. „Ho Či Minově ofenzívě“ až v roce 1975. To známe z těch srdceryvných obrazů útěků, řekněme Vietnamců, kteří spolupracovali s americkou vojenskou správou na jihu, kde se perou lidi s rodinami o místo v posledních helikoptérách. To je ten známá a ve Spojených státech slavný obrázek na střeše amerického vyslanectví v Saigonu. Ale také jsou známé obrazy ze dvou amerických letadlových lodí, z jejichž přistávacích ploch se shazovaly plně vyzbrojené helikoptéry do moře, aby se na uvolněná místa vešli evakuovaní vojáci a lidé,  a aby se tam mohlo alespoň na chvíli přistávat.



Přitom mluvíme o válce, která sice nebyla vyhlášena, ale která se postupně, pod hlavičkou války proti komunismu,  dostávala do nejrůznějších míst a poloh ve velké části jihovýchodní Asie.  Jednak se šířila do sousedních zemí a na území obou částí do té doby rozděleného Vietnamu. Jednak se také měnil způsob vedení bojů, bombardování, použití jedovatých látek Agent Orange, které se pak vracely s bumerangovým efektem těm evakuovaným americkým vojákům, jako posttraumatický symbol a prožitek,  po návratu domů.

Ale ta ochota nemluvit pravdu a odvozovat z toho vlastní prospěch, ta je neuvěřitelně konstantní, to se odehrává všude a za všech okolností, ať už mluvíme o vietnamské válce nebo o druhé světové válce anebo o současných bojích na Ukrajině. To už jsou válečné události, už které nejsou řízené politiky nebo diplomaty, ale generály a už se při nich používá válečných lstí v nejrůznější podobě nepravdy, počínaje vylhaným zpravodajstvím obou valčicích stran,“ dodává Zdeněk Zbořil.  

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif