Zbořil: Vojáci ze Severní Koreje na Donbasu?

politika

<< VIDEO >> V poslední době se objevila velmi zajímavá zpráva, že Korea bude pomáhat Rusku, což není neobyčejné, ale že pošle vojáky bojovat na Donbas.

Zbořil: Vojáci ze Severní Koreje na Donbasu?
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
10. září 2022 - 03:20

Co nám k tomu řeknete pane Zbořile?

„Já si myslím, že je to trošku záměrná senzace, která je z nějakých důvodů vypuštěná do veřejného prostoru. Pokud vím, tak ruská strana nebo ruská vláda tuto informaci nepotvrdila, ale pro některá média je to jak živá voda, když už nemají o čem psát. Na druhé straně ale je pravda, že zahraniční mise různých armád se opakují od konce druhé světové války a vlastně už i v dobách před ní. Vzpomeňme na španělskou občanskou válku, vzpomeňme na zvláštní spojenecké armády, které útočily na Sovětský svaz na straně německého Wermachtu. Ale je pravda, že po 2.světové válce žoldnéřské armády se objevují na nejrůznějších místech a že to svádí k tomu se takovýmto tématem zabývat.,“ říká v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

Nejdříve zbraně, potom instruktoři a nakonec obsluha…

„Většinou to začíná tím, že se někam dodávají zbraně, a už jsme u aktuálního problému, a s těmi zbraněmi jednak jezdí instruktoři a nebo se cvičí  jejich budoucí uživatelé a pokud jsou obtížně „cvičitelní“, tak se s nimi dodává i nějaký pomocný personál, samozřejmě nikoliv z cílové země.

Samozřejmě ta zmínka o Severní Koreji je pozoruhodná, protože víme, že v „Korejské válce“ bojovali nejenom čínští dobrovolníci ve statisícových kontingentech, ale že tam také byli sovětští letci a já jsem  znal jednoho československého letce, který se chlubil tím, že létal v Koreji. Startoval na letištích Sovětského svazu, pak udělal svoji bojovou misi a zase se vrátil. Jestli lhal nebo mluvil pravdu, nevím, ale vojenská nemocnice a její dva náčelníci ze Střešovic, kteří se pak rozešli (jeden byl chartista, druhý byl věrný syn československé armády), v Koreji obsluhovali polní nemocnici. To, že je někdo obviňoval z toho, že dělali pokusy na amerických zajatcích se ukázalo později jako smyšlenka, která měla v určité době , na začátku 90.let, poškodit nějaký politický režim v Evropě,“ připomíná Zdeněk Zbořil.

Ale korejské zbraně by se na Donbasu mohly objevit…

„Nemusíme tu zprávu o exportu korejských zbraní brát úplně vážně, ale neměli bychom také zapomenout, že armáda Korejské lidově demokratické republiky je jedna z největších na světě, že je vybavena zbraněmi, které jsou jistě trochu zastaralé, ale že je neustále obnovuje, ale hlavně, že je v kontaktu s několika asijskými státy, které mohou doplnit její výzbroj. A to nemluvím o tom, nebo chci zapomenout na to, že výroba nukleárních zbraní nebo zbraní hromadného ničení může být podporována nebo alespoň inspirována ze dvou sousedních velmocí. Tím myslím Ruskou federaci a Čínskou lidovou republiku.

Takže v současné době, kdy  se lže nebývalým způsobem,  bychom možná takové zprávy měli alespoň registrovat a postupně se snažit je kriticky hodnotit a dojít k nějakému závěru, zda se jedná o smyšlenku, lež, vědomě šířenou nepravdu a nebo jak se dnes říká dezinformaci,“ dodává Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.



(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?