Zbořil: Vrbětice opět na scéně a k tomu možná ještě „malá domů“

politika

<< VIDEO >> Na mediální scéně se opět objevilo slovo Vrbětice,  ve Vrběticích by se měly vyrábět granáty a lidé okolo se bojí jestli zase nedojde k nějakému náhodnému výbuchu.

Zbořil: Vrbětice opět na scéně a k tomu možná ještě „malá domů“
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
14. ledna 2023 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Lidem v okolí Vrbětic se nelze divit, protože jeden scénář už se tam uskutečnil a bylo okolo toho takových řečí a paniky, že kdyby tam člověk bydlel tak by skutečně asi musel uvažovat o tom jestli se nemá odstěhovat.


Ten problém s Vrběticemi je ale svým způsobem ještě zajímavější, protože  skladování nebo výroba nějakých granátů nebo bojových prostředků tam měla být zavedena po vzniku česko-americké nebo americko-české společnosti Colt.CZ Defence Solution, jejíž vznik se považoval za úspěch českého zbrojního obchodu a výroby a ta zakázka, údajně, alespoň podle různých mediálních sdělení, byla zadána bez jakéhokoliv konkurzního řízení a zřejmě nějakými temnými cestami se dostala na Ministerstvo obrany nebo z Ministerstva obrany někam do prostoru, kde může žít a existovat,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Netransparentní obchod?

„Kritika jednak směřovala na Ministerstvo národní obrany, a dokonce jedna zmínka se dotýkala Tomáše Pojara, nového experta vlády pro bezpečnostní otázky, který ovšem popřel, že by v tom byli zainteresovaní nějací jeho rodinní příslušníci,  a na mě to dělalo dojem, že se jedná zase o nějakou novinářskou kachnu.
 
A další věc, která vytváří to zvláštní milieu, v kterém se ta věc pohybuje, je to, že vláda údajně zrušila tuto zakázku (a o půl dne později opět schválila), takže to může být pravda a také nemusí. To my nedokážeme odhadnout, ale zřejmě se pod záminkou, že pomáháme Ukrajině, nebo někomu jinému, zřejmě se tady rodí obchod se zbraněmi, kterým nejsou jenom nějaké tanky nebo letadla, ale i dělostřelecké granáty i pomocný materiál, který je mnohdy lépe obchodovatelný než nějaké zbraně, o kterých se tak hezky mluví a píše v médiích.

To, co by nás ale na tom mělo zajímat, je, zda to to není jenom špička ledovce, (ta aktuální událost okolo Vrbětic),  zda už dávno tady pod záminkou, že pomáháme ta Ukrajině, neběží obchod, který je víceméně nekontrolovatelný. A to nekritizuji jenom chování česko-amerického výrobce ale i  všech ostatních, o kterých my ještě nic nevíme. Co když se stejná věc odehrává v mnoha jiných případech ještě zajímavějším a intenzivnějším způsobem a my jsme se jenom čirou náhodou dozvěděli díky neobratnosti nějakého ministerského úředníka. Nebo nějakého podnikatele s obchodu smrtí, dozvěděli jsme se o tom, že se to odehrává v tom neslavně známém  a asi polosoukromém prostoru moravských Vrbětic,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 81%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 9%
transparent.gif transparent.gif