Zbořil: Za léta mediálního lhaní jsme odvykli rozlišit co je pravda a co lež

politika

<< VIDEO >> Nejen dnes ale i dennodenně jsme svědky nepravd, které obsahují komentáře z válečných střetů, ať už je to v Evropě, Asii nebo kdekoliv po světě.

Zbořil: Za léta mediálního lhaní jsme odvykli rozlišit co je pravda a co lež
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
19. listopadu 2022 - 02:20

Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

„Za ta léta mediálního lhaní jsme dávno odvykli rozlišovat co to je pravda a co lež, co to je pravda a vědomá nepravda, co to je informace a dezinformace a co to je pravda použitá se záměrem poškodit někoho jiného a nebo dosáhnout osobního prospěchu. Vypadá to, že se toto odehrává na nějaké mimořádné vysoké úrovni, ale je to mnohem jednodušší. Vždycky to tak bylo a asi to tak bude -  lže se ve prospěch někoho kdo chce dosáhnout osobního prospěchu, snad už od dob staročínského Mistra Suna. Někdy to bylo ve jménu pravdy boží, jindy na ochranu velikosti Alláha. Od francouzské revoluce se vraždilo a válčilo ve jménu ideálu této revoluce, ve jménu volnosti, rovnosti a bratrství a docházelo k tak krutým válkám, že marně hledáme, zda v naší přítomnosti je něco ještě strašnějšího a tragičtějšího,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Dnešní aktuální nepravdy…

„Situace na Ukrajině a ve válce Ruské federace s Ukrajinskou republikou podporovanou spojenými silami Severoatlantického paktu, který slovy Jense Stoltenberga, generálního tajemníka, je mluví o obraně „území Severoatlantického paktu“, nikoliv o obranné alianci, ale o území, jako kdyby NATO bylo nějakým státem. Je to taková zdánlivě malá nevelká lež, ale jenom odstartovala řetězení se mnoha dalších. Pak se dovíme, že Rusové mají téměř zničenou armádu, že z deseti raket nebo dronů je jich devět sestřeleno. Vzápětí se dovídáme, že tyto rakety ničí ekonomickou a energetickou substrukturu Ukrajiny. Neříká pravda, a nebo ji neznají komentátoři na jedné nebo druhé straně,  o pohybech armád ve velkém stepním prostoru a nevymezují se přesně hranice těchto prostorů,   a pokud se mluví o konkrétních místech, pak jsou to místa, která nestačíme vyhledávat na mapách,  a najdeme-li je, pak zjistíme, že ani neumíme odhadnout rozměry těchto prostorů, na kterých se tato střetnutí odehrávají.

Toto poslední jenom potvrzuje naše slova, že když se lže za války, tak se lže vždycky jenom v zájmu jedné strany, že to své nese zkažené ovoce v podobě toho,  že zprávám se nedá věřit,  a že lidé si musí vyhledávat jiné zdroje informací. To pak vede k tomu zrodu fám, jak říká bohyně Fama už v Orfeovi z podsvětí: „Ne ty nebo tvoji blízcí světu řeknou a ukáží, kdo je hrdina a kdo padouch, ale já bohyně Fama,  která ví jak ze lži učinit pravdu a nebo naopak,,“ dodává Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif