Zbořil: Zasedání G20 v Indonésii? Někdo chtěl vidět své bývalé kolonie!

politika

<< VIDEO >> Připravuje se zasedání G20 nejrozvinutějších ekonomik světa, které bude v Indonésii. Každou chvíli se objeví nějaká hláška o tom, že ten bude mluvit s tím anebo nebude mluvit s tím státníkem nebo ministrem.

Zbořil: Zasedání G20 v Indonésii? Někdo chtěl vidět své bývalé kolonie!
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
9. července 2022 - 03:20

Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

„Je to zajímavé už jenom proto, že se to koná v Indonésii, která jako kdyby stála na okraji zájmu těch takzvaných nejrozvinutějších zemí světa. Přitom je to významná politická a ekonomická síla v celé Jihovýchodní Asii. Možná, že v tom hraje roli výrok amerického prezidenta, který vymezuje nový geopolitický region a nazývá jen indo-pacifickým.  Donedávna to byla spíše Jihovýchodní a Jižní Asie. (Také pojmenování vymyšlené v předvečer americké války ve Vietnamu ve Spojených státech a jejich satelitu Austrálii.)

Indonésie je samozřejmě vhodným místem pro pořádání takového mezinárodního setkání, protože je to jedna z důležitých členských zemí ASEAN, to znamená Asociace pro ekonomickou spolupráci zemí Jihovýchodní Asie. A je také ve zvláštních stycích nejenom s Čínskou lidovou republikou, ale se „sinizovanými“ státy Jihovýchodní Asie a Dálného východu. Nám to obvykle splývá,  my si myslíme, že existuje jenom Tchaj-wan a Peking, ale Číňané ovládají spoustu, nebo kontroluji spoustu ekonomik států této oblasti a mimochodem právě také Indonésii. 

Proto zas tolik nepřekvapuje místo konání G20. Mimochodem, pokud se to dá ještě dobře spočítat, tak Indonésie je země s 250 miliony obyvatel, z nichž převážná část jsou muslimové, ale nábožensky je velmi tolerantní. Je to země, ve které se špatně organizují státní převraty, i když ani ty nejsou vyloučené jak víme z let 1965 a 1966,  kdy se dostal k moci prezident Suharto a opět o 32 let později, kdy týž prezident byl po mnoha letech své funkce zbaven,“ vysvětlil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

Komentuje se jenom kdo s kým se setká a naopak, kdo ne

„To, co dneska zajímá lidi, kteří to komentují v českých médiích, je to zda přijede na tuto konferenci Vladimír Putin nebo ministr zahraničních věcí Lavrov. O tom se spekuluje téměř donekonečna, ale já si myslím, že to v podstatě není až tak moc důležité.  Důležité je, že Spojené státy a možná i ty zavržené evropské státy, tím myslím Velkou Británii a bývalou koloniální metropolí Nizozemí, se snad chtějí porozhlédnout po oblastech, které kdysi exploatovaly a které jsou nyní na tak vysoké ekonomické úrovni, že se může Evropa něco od nich naučit.

Nedávno ukazovala Česká televize rozvoj velkých měst v zemích Dálného východu a jihovýchodní Asie, ten film byl starý asi 10 let, ale ukázal jen to,  že o tomto regionu vlastně skoro nic nevíme. A až přijedou do bývalé Batávie, dnešní Djakarty, nebo nějakého jiného indonéského města, třeba na Bali, možná že budou i ti zkušení reprezentanti G20 překvapení v jak moderním prostředí, ovlivněném starou kulturou se budou pohybovat,“ dodává Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.



(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)





Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif