Zbořil: Životopisy kandidátů na prezidenta mohou být také legendami

politika

<< VIDEO >> V současné hektické době bychom si mohli připomenout, že se dějí kolem nás věci, které nebo o kterých už někdo dřív psal. Myslím tím třeba autory fantastických románů nebo smyšlených příběhů. A současná politika kolem nás jen dál vybízí k psaní takových nových legend.

Zbořil: Životopisy kandidátů na prezidenta mohou být také legendami
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
21. ledna 2023 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Není to nic nového, to máte pravdu, ale přesto vždycky znovu překvapí ta „velká témata dnešní doby“. Dnes jsou taková témata, okolo kterých vznikají nové legendy jako je odchod amerického prezidenta z funkce (a jeho nahrazení kdekým) a změna vlády ve Spojených státech. Druhým podobným příběhem je odstoupení papeže Františka  jako hlavy katolické církve a změna struktury, nejenom organizační,  v úřadech církve, dotýkající se i témat finančních témat. Třetí je stejně pozoruhodná, nebo neméně pozoruhodná, legenda o pádu dynastie a rozpadu britské Koruny, jejíž kritický startovní moment začal úmrtím královny Alžběty a vztahuje se od dnů úmrtí lady Diany až po dnešní dnešek mladého prince Edwarda. A samozřejmě jde také o vzestup a pád Vladimíra Putina, který už několikrát zemřel, několikrát byl vyměněn za nějakého dvojníka. Jeho příběh je vlastně velmi až nápadně podobný tomu, který se týká amerického prezidenta,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Politická fikce…

To, co je na tom všem zajímavé, je, že vždycky ten příběh je postaven tak, aby vzbuzoval nějaké očekávání v nejbližší budoucnosti. Je tam složka básnická a poetika tohoto psaní spočívá v tom, že vše můžeme nazývat politickou fikcí, s důrazem na to fikce a nikoliv na to politická. Zkusme si jenom kterékoliv z těch zmíněných témat porovnat s tím, jak s ním zacházejí média. Ať už jsou tištěná nebo audiovizuální  zjistíme, je to stále stejné. Autor musí mít fantazii, nesmí se bát  zalhat,  a to i když je to zpráva o pádu helikoptéry na Ukrajině. Stejně tak se nesmí obávat lhát o událostech v dalších zemích od Afriky, mimochodem od Jihoafrické  republiky, která je dnes přeplněná  tajemnými zbraněmi (ví Bůh odkud) a musí mít před sebou  cíl, že  jeho legenda musí být čtivá, musí být dostupná na každém letišti nebo na každém nádraží čtenářům, kteří si chtějí zkrátit chvíli při své cestě kdovíkam. Nevím, jaký by mohl být lepší příklad než „historik Bílého domu“ Bob Woodward, který píše tak zajímavě. Je to novinář, který zahájil svou kariéru aférou Watergate. Když si kteroukoliv jeho knihu o amerických prezidentech přečtete, tak velmi obtížně rozlišujete mezi tím co je pravda a co je dílem jeho fantasie nebo jen vědomou nebo nevědomou nepravdou.

Podívejme se jenom na životopisy našich kandidátů na prezidenta, dokonce i těch posledních dvou, jak se s nimi pracuje, jak se v nich objevují stále novější a řekl bych až legendární prvky, o kterých jsme dříve neslyšeli. Hlavně, že je to zábavné a vzrušující,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif