Zdeněk Zbořil: Komenského odkazem nejsou jenom stávky

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout osobu Jana Amose Komenského. Tento týden je výročí jeho narození…

Zdeněk Zbořil: Komenského odkazem nejsou jenom stávky
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
29. března 2023 - 02:20

Můžete nám k němu něco říct pane Zbořile, k jeho odkazu?

„Samozřejmě, dokonce si myslím, že se to hodí i v té dnešní rozbouřené době, kdy studenti a učitelé filosofických fakult vyjednávají, nebo chtějí vyjednávat, nebo stávkovat kvůli zvýšení platů a změně studijních programů, což je taková setrvalá nemoc českého vysokého školství,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Odkaz Jana Amose Komenského…

„Skutečně, od dob Jana Amose Komenského jsem si nevšiml, že by v té současné panice okolo studijních programů a způsobů studia, kterých se dovolávají nejrůznějších pseudoautority nových metod, aby si někdo připomněl základní axiomy těch programů, s kterými přišel Jan Amos Komenský v 17. století. Třeba jenom to, jak má probíhat výchova v rodinách, doslova v lůně mateřském, jak se má vyučovat na školách obecných, na školách středních, na lyceích, a jak vlastně má probíhat nezávislé studium na autoritách, na univerzitách, které slouží k tomu,  aby si studenti ověřovali své nabyté znalosti v cizím prostředí, v cizím mezinárodním  jazykovém prostředí.



A vůbec jsem nikde nenašel, v těch vysmívajících se a až osobnost Komenského znevažujících skečích post-pubertálních tvůrců Járy Cimrmana, že by si někdo všiml, že podstatou a životním postojem Jana Amose Komenského je všenáprava,  napravování společnosti,  výchova,  kultivace. Toho, co je Komenského základním cílem studia a vyučování. To nejsou zarámované portréty v každé třídě, a to není zesměšňování Jana Amose Komenského nebo hořekování nad jeho životními osudy, ale Všenáprava a snaha o to, aby se život stával stále lepším, To, co je přece jen hlavním odkazem tohoto velkého humanisty a učence,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?