Zdeněk Zbořil: Korupce a cenzura všude přítomná

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout, že cenzura není ničím novým, objevila se také,  když papež zakázal kázání Mistra Jana Husa v soukromých kaplích šlechticů, feudálů.

Zdeněk Zbořil: Korupce a cenzura všude přítomná
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
21. prosince 2022 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Máte pravdu v tom, že korupce jako kažení mravů v tom starolatinském překladu je všude přítomná a dokonce není ani omezená na křesťanství, ale objevuje se v Číně, stejně jako v jiných neevropských zemích. Ten zákaz kázání kněží, nejenom laiků, ale kněží v soukromých kaplích je zajímavý tím, že my ho vlastně přehlížíme jako kdyby to nebylo nic důležitého, ale v podstatě to byl spouštěč vzniku a dokonce radikálních nebo chiliastických náboženských hnutí. A  Petr Chelčický, na jehož základě myšlenkovém vzniká později Jednota bratrská tak vlastně se vrací k tomu cenzurování slova Božího, které má také jeden ze světlých a nectných kamenů,“ říká v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

Korupce a cenzura všude přítomná…

„Výnos papeže Alexandra to není jenom jeden z mnoha příkladů, ale jde nám o to abychom si při pohledu do těch historických okének zapamatovali, že ten způsob zakazování a hlásání svobodných myšlenek je stejně tak zkorumpovatelný. Tomu bylo vždycky od starého Říma po celý středověk až samozřejmě do doby nové a že se tomu zřejmě lidstvo nemůže ubránit. A zdá se že vždycky ti, kteří umějí korumpovat nebo kteří se nechávají zkorumpovat mají náskok před těmi, kteří chtějí tento nebo tuto bídu lidské společnosti nějakým způsobem odstranit.

Takže přiznejme si to,  že to nejde, že to neumíme a že nás zákazy a hlásání svobodných myšlenek a korumpování společnosti provázely v minulosti, v nedávné minulosti a že tomu je tak neustále i v té naší době nejmodernější,“ dodává Zdeněk Zbořil.  
Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif