Zdeněk Zbořil: „Třídní“ svoboda slova a nesvoboda

politika

Politické režimy různých barev dokáží dokonale skrývat, že jim jde o svobodu slova jen pro někoho, že jejího ovoce smějí užívat jen vybrané třídy a ti ostatní jsou, nebo dokonce musí být, vyhnáni z ráje, aby moc zůstala těm s vůlí k ní nejmocnější.

Zdeněk Zbořil: „Třídní“ svoboda slova a nesvoboda
Zdeněk Zbořil, politolog
6. května 2023 - 02:20

Nejde jen o slova povolená a zakázaná, ale stačí, když je pod kontrolou distribuce prázdných, dutých slov, kterým je dovoleno pohybovat se v prostoru, který je uzavřený, někdy i obehnaný ostnatým drátem. Stačí když uměle inteligentní nájemná síla oznámí na Teletextu ČT, že ministerstvo životního prostředí České republiky povolilo odstřel nebezpečných a problematicky se chovajících jedinců, a než  se dovíme, že jde o vlky a nikoliv lidské jedince různé sexuální orientace, může dojít k celoevropské nebo dokonce západní tsunami, píše Zdeněk Zbořil v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Taková poplašná zpráva se skutečně objevila na Teletextu 5. května tohoto roku a neměla nic společného se vzpomínáním na Pražské povstání, ani na konec války v Evropě.  Možná jsem nebyl jediný, koho tato informace vylekala. Ale naštěstí se ukázalo, že se jednalo o zvířecí jedince a nikoliv o osamělé starší muže, kteří se, jak vím z vlastní zkušenosti, často chovají problematicky až nebezpečně.



Možná právě proto vstoupí do dějin toto záslužné rozhodnutí MŽP, ze kterého jedině neobratná stylistická formulace, kterými jsou, musíme přiznat, zprávy na Teletextu přeplněny, a vyvolá pozornost těch, kterým je nebo není určeno. Kdybychom nebyli každý den od rána do večera a dlouho do noci znásilňováni informacemi, které jsou podle současné módy desinformacemi, a desinformacemi desinformací, byla by to zábavná hra, která inspirovala před několika dny zesnulého Ivana Vyskočila k celoživotní zábavě a vyučování několika generací  studentů a hereckých kolegů chápat smysly nesmyslů.

Ale protože žijeme v době, kdy se mediální mágové a šejdíři domnívají, že mohou všechno, došlo i v této souvislosti k výstřelu, který, jak se dříve v žurnalistice říkalo, trefil kozla. A protože byli s námi léta žijící hned dva Vyskočilové, oba Ivani a oba herci, bylo jen otázkou několika hodin, kdy se příběh o babylonské věži a zmatení jazyků stane skutečností. Podle konzumentů nadbytečných médií zemřeli Vyskočilové hned dva a oba dva nám komentovali nebo komentují absurdní českou politiku. Sice každý jiným způsobem, v jiné době, ale se stejně hořkým humorem a bez skrupulí.

Trochu zneužíváme této příležitosti, abychom si mohli všimnout, komentovat, a neobávat se trestního stíhání, že se okolo nás děje něco podobného. Hlavy států, předsedové vlád, politici všech úrovní a barev se nestydí lhát, mluvit jako obrtlíci a korouhvičky větrné,  jako nestoudní lháři zneužívající všech svých možností k dosažení osobního prospěchu. Jednou z nich je i mýtická „svoboda slova“, která sebe i všechny kolem nás zbavuje ve jménu její obhajoby naší svobody. Orwellovu Farmu zvířat v této souvislosti jistě nemusíme připomínat.

To, že takoví lidé někdy sami o sobě mluví jako o novinářích, žurnalistech, zpravodajích, komentátorech, aby tím zakryli, že se chovají jako agitátoři, propagandisté, kazatelé zla a zloby, je zhoubné pro všechny, kteří se buď nemohou nebo nechtějí proti těmto extrémně perverzním deprivantům bránit,  je hrůzostrašné. Ale ani to ještě není to nejhorší. Podobné typy lidí žili  v různých kulturách a civilizacích snad o nepaměti. Díky tomu vznikly filosofické spisy, umělecká díla, ale také zanikaly celé říše a politické systémy. To, co je na této zvrácenosti nejpozoruhodnější je ale fakt, že se tak dnes opět děje za tichého přihlížení nebo jásavého souhlasu masu vytvářejících nedočkavců, kteří se považovali za aristokraty, plutokraty, oligarchy, demokraty nebo tyrany, a to přesto, že se sami postupně stali osobami problematicky chovajícími a nebezpečnými. Vypadá to, že se hra na pravdu a svobodu slova stále a znovu ještě nevyplácí, dodává Zdeněk Zbořil.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif