Zdeněk Zbořil: Winterhilfe opět aktuální?

politika

Kdo by dnes pochyboval, že energetická situace za německého Protektorátu Čechy a Morava byla něčím neobvyklým a u nás neznámým, měl by si dobře prohlédnout plakát oznamující, že elektrickou energií by se mělo šetřit, a že se tím pomůže dosáhnout konečného vítězství.

Zdeněk Zbořil: Winterhilfe opět aktuální?
Zdeněk Zbořil, politolog
20. září 2022 - 02:20

Tehdy, po drtivé porážce nepřemožitelného Wehrmachtu u Stalingradu a po  prvních vizuálních informacích o bědném osudu promrzlých německých vojáků,  vydávajících se na svou anabasi někam na Východ, vyhlásil Spojencům Joseph Goebbels „totální válku“. Stalo se tak v berlínském Winterpalastu a 15.000 vybraných a nejvěrnějších stoupenců Vůdce volalo Sláva vítězství!, po německy Sieg heil!

Ve skutečnosti to byla celonárodní mobilizace pro pomoc ustupujícím armádám, jejichž velení se obávalo, že by je mohl potkat „stalingradský“ osud. V Protektorátu týdenní žurnály ukazovaly rozesmáté tváře populárních osobností, zejména herců a hereček, z nichž některé jen o dva roky později kamenovali a vyčítali jim kolaboraci s německým okupačním režimem.



Také vizuální agitace, na které se podíleli i čeští výtvarní umělci, se přidávala a vyzývala k úsporám energií, tehdy zejména elektrické, protože vody bylo ještě dost, plynu nebylo třeba a benzin a nafta byly už dávno pod kontrolou armády. Jídlo a potraviny byly „na lístky“, a tak se naléhavě volalo po omezení spotřeby elektrické energie.


Snad si můžeme dovolit upozornění, že dějiny se opakují – jednou jako tragédie, podruhé jako fraška. Tak se rozhodněme, jak to s těmi svetry a  omezováním koupání ve vaně vlastně je. Pokud se nerozhodneme my sami, udělá to někdo za nás a my budeme, jako s citem pro poesii říká paní Adamová-Pekarová,  jen šoupat nohama, dodává Zdeněk Zbořil.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif