Zdeněk Zbořil: Z Bruselu jsme dostali „směrné číslo“

politika

<< VIDEO >> Můžeme říct, že svět kolem nás i politika je v zajetí procent.  Známé jsou 4%, Bidenovi klesají procenta nyní na 36% a teď z Evropské komise se objevilo najednou 15%.

Zdeněk Zbořil: Z Bruselu jsme dostali „směrné číslo“
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
23. července 2022 - 03:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Je pravda, že život s procenty, aniž si to uvědomujeme, je dominantním znakem současné euroatlantické civilizace, chcete-li dokonce evropské civilizace a kultury. Když nevíte o kolik procent stoupla nebo klesla něčí popularita,  když nevíte o kolik procent narostl nebo o kolik procent klesl hrubý národní produkt, když nevíte kolik procent aut vyrábí nebo prodává Hyundai a Škodovka, a nemluvě už o těch dalších, tak nepatříte do slušné společnosti.

Těch posledních 15 procent je zase jeden údaj, o kterém bych si troufl říct, že kuriózní. Jedná se o 15 procent, o které má být snížena spotřeba energie v Evropě a rozhodla o tom nikým nevolená Evropská komise. A ta se rozhodla dodat tomuto rozhodnutí legitimnosti na jednání Evropského parlamentu nebo nějaké Evropské rady. Přitom vlastně nevíme, kdo to rozhodl, jak to rozhodl, kde sebrali těch populárních 15 procent, proč to není třeba 10 procent nebo 20 procent. Také by to mohlo být 16 procent nebo 14 procent. Víme jen, že tak učinila předsedkyně Evropské komise  ve spolupráci s dalšími kolegy jako je obdivovatel Grýn Dýlu pan Timmermans, nebo pověstná nepříliš populární v České republice komisařka Jourová,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Procenta, procenta…

„Takže žijeme mezi procenty a zřejmě jich bude stále přibývat, protože se  o nic jiného nejedná než jak zahltit občany Evropy informacemi, kterým se dá špatně nerozumět. Těch 15 procent nám může vyložit jenom nějaký významný odborník, který se pohybuje na úrovni poznání odpovídající Nobelově ceně za fyziku. Toto číslo 15 se zdá být náhodně vybrané. Je to politické heslo, politický slogan, který má ovlivnit lidi, kteří žijí v různých životních podmínkách, a věřit, že toto je „maják nebo zelené světlo na konci tunelu“,  i když žijeme ve Španělsku, v Rakousku, v České republice a nebo v Německu. Pro všechny tyto země je stanovené „směrné číslo“,  jak se říkalo za minulých režimů, a má u nich stejný politický význam. Já si to ale nemyslím ani náhodou. 15 procent  pro Španěly je už dnes nepřijatelných, nevím jak tomu bude u vzpomínaného Rakouska a jenom jedinou jistotu mám, že v České republice se proti tomu z těch kteří se mohou bouřit nikdo nevzbouří,“ dodává Zdeněk Zbořil.

A tak, jak říká velký evropský básník 15.století – Bezchybně vrším za chybou další chybu, za každou podlost čestné slovo dám…

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.



(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif