Zdeněk Zbořil: „Zachvátím-li tě, tak zahyneš!“

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout hodně stará proroctví, která předpovídala, že hordy z Východu zaplaví svět, to znamená i Evropu.

Zdeněk Zbořil: „Zachvátím-li tě, tak zahyneš!“
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
9. listopadu 2022 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Tento motiv se opakuje nejenom v některých starých českých pověstech, ale zejména v Rusku a na Východě kde má reálné důvody v mongolsko-tatarských nájezdech  13.století na ruskou Evropu a v dalších výbojích různých nomádů na celém  jižním pásu pozdějšího ruského Impéria. A také ve smyšlených pověstech o tom, jak statečný česko-moravský velmož pán ze Šternberka porazil mongolská vojska v bitvě pod Hostýnem,“  připomíná Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

„Hordy“ se ale připomínají i ve 20.století …

„Takže, a ještě jednou, tento motiv je známý, ale pravda také je, že se stále vrací a zejména v současné politické propagandě je podivuhodně živý. Dalo by se říct, že až nesmyslně oživovaný. Jeho největší manifestací nebo demonstrací byla německá propaganda, která od podzimu roku 1944 mluví o ohrožení Evropy asijskými hordami z Východu. To je v době, kdy už Rudá armáda překračuje hranice Sovětského svazu nad i pod Karpatským obloukem a začíná tažení v několika směrech na Berlín. U nás tato agitace vrcholí   na jaře 1945, v  Protektorátu Čechy a Morava,  známými plakáty s rudým spárem nad Hradčany, na kterém je napsáno J.V. Stalin a pod tím je text „Zachvátím-li tě,  zahyneš!“.

Kupodivu se úplně stejná vizuální informace a stejná slova objevují i v dnešní době, kdy zase někteří lidé z prostředí české vlády, kteří chtěli vyzdobit Prahu a podpořit anti-ruský sentiment, použili z tohoto plakátu jeho hlavní téma. Není tam nápis J.V. Stalin,  ale je tam ten rudý spár a heslo „Zachvátím-li tě, tak zahyneš!“, pokračuje Zdeněk Zbořil.



„Hordy“ dnes…

„A hlavně, když toto heslo jako apel a argument o asijských hordách z Východu použije a řekne nějaký poblouzněný politik, tak se tomu sice můžeme i smát.  Ale bývalý ředitel Ústavu pro jazyk český ČAV Karel Oliva, který byl dlouholetým ředitelem tohoto Ústavu, v Lidových novinách před několika dny doslova uvádí, že v současné době je třeba chránit Evropu před „asiatskými hordami“. To jsou příliš sensitivní slova doslova převzatá z textů a projevů Goebbelsovy propagandy, která se dlouhá léta považovala za vrchol nepochopení historických událostí a neporozumění smyslu porážky nacistického režimu v Německu a Evropě. A zajímavé je, že pan ex-ředitel Oliva publikuje v dnešní době tato slova téměř bez jediné opravy a bez jediného dalšího vysvětlení, co tím vlastně myslí. Ono to není tak úplně jednoduché, protože se dnes už nejedná jenom o Rusko, ale jde o názor, že určité etnikum, že určitý národ, nemá „v Evropě“ co dělat a dokonce by měl být, jak vyplývá z kontextu, z Evropy odstraněn (Němci říkali ausradieren). Což také už někdy, a nejen od některých českých politiků nebo novinářů, slyšíme. Tak pozor na to, aby se ten bumerang, který vypustili do prostoru zase nějací temperamentní snaživci, jak se u nás často stává, nevrátil do rukou těch, kteří jím chtěli zabít a ulovit svého, ale jinak neviditelného, nepřítele,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.


(rp,prvnizpravy.cz,,foto:arch.)




Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif