Zděšení v průmyslu! Radek Špicar vyslovil varování

politika

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar varuje, že vláda Petra Fialy v energetické krizi nepomáhá velkým podnikům dostatečně a že na záchranu českého průmyslu to nestačí.

Zděšení v průmyslu! Radek Špicar vyslovil varování
Radek Špicar
21. října 2022 - 09:01

Předseda vlády Petr Fiala před časem řekl, že možnosti české ekonomiky jsou zcela jiné, než možnosti Němců, Francouzů či Nizozemců. A také řekl, že vláda nenechá nikoho bez pomoci. 

Pomáhá prý domácnostem, pomáhá seniorům, pomáhá malými i středním firmám a nezapomene prý ani na ty velké. V rámci krizového rámce EU na pomoc pro tyto firmy uvolní 30 miliard korun. Fiala také konstatoval, že zastropování cen silové elektřiny a plynu pomůže domácnostem i veřejnému sektoru.

„Pomůže to veřejnému sektoru včetně sportovních klubů, nemocnicím, školám a dalším a dalším a pomůže to také drobným a středním podnikatelům. To je nesmírně důležité. Máme i způsob, jak pomoci velkým firmám, přes dočasný krizový rámec. Máme připravených třicet miliard. Takže v tom nikoho nenecháme,“ oznamoval Fiala.

Viceprezident svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar však upozornil, že tato částka na záchranu českého průmyslu nestačí. „Vláda alokovala 30 miliard, ale jen Třinecké železárny potřebují pět miliard navrch na energie,“ prohlásil Špicar.


Premiér Petr Fiala však oznámil, že možnosti české ekonomiky jsou významně omezené. Opozice i průmyslníci, kteří volají po národním řešení hledání pomoci pro největší podniky, by si měli uvědomit jednu věc.

„Problém je, že financovat a legálně udělat podporu velkým podnikům a průmyslu vlastně není možné v tom rozsahu, v jakém oni požadují. Musíme najít evropské řešení, které sníží ceny energií. Nejhorší by bylo začít to řešit jenom na národní úrovni. ... Všichni ti, co dnes volají po národním řešení, si musí uvědomit, v jaké konkurenci ta naše podpora potom bude," řekl Fiala a pokračoval:

To bude v konkurenci s Německem, Francií, Nizozemskem nebo Rakouskem - a musíme si srovnat realisticky možnosti těch zemí. Toto není dobrá cesta. Proto je lepší cesta, o které mluvím já - to je, že se domluvíme na evropském řešení, které povede k poklesu cen. Samozřejmě, že jakmile se dostaneme k národním řešením, my také půjdeme dál, než jsme šli teď, ale v té konkurenci to nebude prostě dostatečné,“ dodal Fiala.

Také jsme psali:

Zatímco premiér Petr Fiala a jeho ministři vyhlížejí a čekají na zázrak v podobě celoevropského řešení, český průmysl se musí zatím spolehnout jen sám na sebe. Jak dlouho ale vydrží? Vlna krachů malých a středních podniků už totiž počala a je jen otázkou času, než dojde na ty velké.

(zak, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 80%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif