Zelenskij vyzval lidi, aby zvážili odchod ze země

politika

Vedení Kyjeva připravuje scénář evakuace všech obyvatel města pro případ, že by v něm nastal úplný výpadek proudu. Hrozí další velká migrační krize a bývalý hejtman Hašek bije na poplach.

Zelenskij vyzval lidi, aby zvážili odchod ze země
Volodymyr Zelenskyj
23. listopadu 2022 - 11:03

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij varoval, že Ukrajinci se budou potýkat s velkými výpadky proudu, měli by podle něj zvážit odjezd ze země. Další možná migrační vlna z Ukrajiny je pro bývalého hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška alarmující zprávou. Měli bychom dát Ukrajině i Evropské unii jasně najevo, jaké množství ukrajinských uprchlíků jsme schopni ještě zvládnout, apeluje na sociální síti Facebook.

Kvůli častým ruským útokům na energetickou infrastrukturu se mnohá ukrajinská města potýkají s výpadky proudu. V Kyjevě a na dalších místech navíc úřady ve snaze šetřit elektrickou energii přistupují ke stabilizačním odstávkám proudu, informoval už v minulém týdnu server iDNES.cz.

Vedení Kyjeva připravuje scénář evakuace všech obyvatel města pro případ, že by v něm nastal úplný výpadek proudu. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ruské síly během invaze na Ukrajinu poškodily už 40 procent ukrajinské energetické infrastruktury. TV Nova odvysílala jeho doporučení Ukrajincům, aby proto zvážili odjezd ze země.


Bývalý jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek po této zprávě vyzývá, aby si zde v otázce migrace Česko stanovilo jasné hranice. 

„Asi je zcela namístě, aby vláda ČR po konzultaci s Parlamentem, kraji a městy a obcemi (prostřednictvím Asociace krajů, Svazu měst a obcí a Sdružení místních samospráv) dala co nejdříve jasně najevo Ukrajině i EU, jaké množství utečenců před válkou jsme ještě schopni jako země a společnost zvládnout tak, aby šlo o skutečnou pomoc, aby byly pro nás i pro uprchlíky funkční všechny veřejné služby a aby dobrá vůle pomoci byla ještě realizovatelná,“ napsal Hašek ve svém facebookovém příspěvku.

Také jsme psali:

„Chce to říct jasné číslo za ČR, které bude stropem a zároveň jako předsedající země EU takto iniciovat dohodu ostatních členských států EU. Není nač čekat,“ dodal Hašek.

Před téměř dvěma týdny Rusové rozpoutali největší raketový útok od začátku invaze na Ukrajinu. Vážně byla poškozena energetická infrastruktura. Bez proudu se na více než čtyřicetimilionové Ukrajině ocitlo sedm milionů domácností, informoval Kyjev.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: fb)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?