Zeman připomněl lidem právo na občanskou neposlušnost

politika

Prezident Miloš Zeman si opět způsobem jemu vlastním rýpl do současného vládního kabinetu Petra Fialy. A také řekl, že má mnohdy chuť tuto vládu odvolat, ačkoli ví, že to není v jeho gesci. 

Zeman připomněl lidem právo na občanskou neposlušnost
Prezident Miloš Zeman
19. října 2022 - 13:02

Prezident Miloš Zeman se v uplynulých dnech setkal s občany v Děčíně, kde mimo jiné prohlásil, že má někdy chuť současnou vládu odvolat. A lidem také připomněl právo na občanskou neposlušnost.

Prezident Miloš Zeman také uvedl, že nevolil nikoho z vládnoucí pětikoalice, ale výsledky voleb respektuje. Na dotaz jedné z žen, která vyslovila nesouhlas se současnou vládou premiéra Petra Fialy (ODS), Zeman odpověděl, že by měl někdy chuť vládu odvolat, ale porušil by tím prý zákon. Řekl, že by musel být diktátor, aby mohl vládu odvolat.

Na setkání s prezidentem do Děčína dorazily stovky lidí. Do venkovního koncertního areálu Rogalo přišli většinou senioři. „Přiznávám se, že já jsem vládní strany také nevolil, a je to poprvé, co to říkám. Ale respektuji výsledky voleb a respektuji právo většiny sestavit vládu,“ řekl Zeman. Podle něj mohou lidé vyjádřit nesouhlas s vládou peticí a demonstracemi. „Ústava České republiky dává občanům právo na občanskou neposlušnost,“ uvedl Zeman. „Občanská neposlušnost znamená buď účast na demonstracích, případně na stávkách,“ podotkl prezident s tím, že je demokratické občanskou neposlušnost projevovat.


Jeden z dotazů se týkal odvolání současné vlády, kterou tvoří koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a Pirátů se STAN. Zeman uvedl, že by musel být diktátor, aby mohl vládu odvolat. „Ani nevíte, jakou bych měl někdy chuť udělat to, co navrhujete, ale porušil bych zákon,“ prohlásil prezident.

Účastníci protestu minulý týden úředníkům na Pražském hradě předali petici adresovanou prezidentovi s výzvou, aby vládu odvolal. Akci pořádalo uskupení Česko na prvním místě. Pořadatelé uvedli, že výzvu Zemanovi podepsalo přes 30 000 lidí. Podle ústavních právníků ale prezident nemá pravomoc kabinet odvolat jen na základě vlastního rozhodnutí.

Také jsme psali:

Zeman svým prohlášením vyslovil vládě Petra Fialy jasnou nedůvěru a vysvědčení, kde je velkými písmeny napsáno „NEDOSTATEČNÉ." Svým voličům tak vyslal jasný vzkaz a otázkou je, na kolik jej vyslyší. Pokud ano, pak bude stotisícový dav na zářijových demonstracích pouhým zlomkem toho, co se může na náměstích po celé republice brzy objevit. 

(svob., prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif