Zeman: Vláda dělá chybu, když bere peníze bezbranným lidem

politika

Končící prezident Miloš jen Zeman pár dnů před koncem mandátu rozdrtil premiéra Fialu. Podle prezidenta dělá dělá velkou chybu, když bere peníze bezbranným lidem, což jsou i senioři. A hned doporučil, kde měla vláda peníze skutečně vzít.

Zeman: Vláda dělá chybu, když bere peníze bezbranným lidem
Miloš Zeman, prezident ČR
6. března 2023 - 10:30

V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News v neděli vystoupil prezident Miloš Zeman, jenž se hned v úvodu pustil do stávající vlády Petra Fialy (ODS). Podle Zemana vláda dělá velkou chybu, když bere peníze bezbranným lidem, což jsou i senioři. A hned doporučil, kde měla vláda peníze skutečně vzít.

Prezident Zeman hned v úvodu řekl pár slov k souboji opozice s vládou o valorizaci penzí. „Sněmovna není v rozvratu, ale na druhé straně, opozice má svaté právo pro obstrukce a já její důvody chápu. Dnešní vládní koalice ještě jako opozice obstruovala rovněž, např. kvůli EET. Takže si nemají vzájemně co vyčítat,“ začal Zeman.

A hned pokračoval ve slovní palbě. „V pátek jsem na tiskové konferenci s maďarskou prezidentkou říkal, že dobrý stát má chránit ty, kteří se ještě nemohou bránit, a nešetřit na těch, kteří se už nemohou bránit. Tedy děti a důchodce. A stát, který chce šetřit na důchodcích, není dobrý stát.“

„Legislativní nouze se vyhlašuje pouze v případě katastrofy, ať už ekonomické, hospodářské, nebo pandemie,“ zdůraznil prezident.


Moderátorka připomněla, že za poslední dobu vzrostly důchody o 30 procent a jejich výše je na 50 procentech průměrné mzdy. Podle Zemana to ale nemění nic na tom, že český stát bude šetřit na důchodcích.

„Místo toho, aby se vláda vrátila k superhrubé mzdě, která by do rozpočtu přinesla mnohem více peněz. Proti 13 miliardám u této valorizace stojí 90 miliard ze zrušení superhrubé mzdy. Ale já jsem prosadil, že zrušení superhrubé mzdy má platit dva roky. Bylo to uvedeno v důvodové zprávě k zákonu a bylo to řečeno na mikrofon, ale tato vláda to nedodržela,“ zlobí se Zeman. Vláda podle něj přiživuje růst dluhu a tím přiživuje i inflaci.

Také jsme psali:

Základním důvodem, proč to vláda udělala právě tak, je prezidentská volba, protože tato vláda podle Zemana nechtěla, aby se mluvilo o valorizaci důchodů, o vyšším zdanění nemovitostí nebo o nových regulačních poplatcích ve zdravotnictví. A to je podvod na voličích,“ nešetřil Zeman ostrými slovy.

(jk, prvnizpravy.cz, foto: reproPrima)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif