Zeman vs. Pavel: Bitva prezidentů o českou justici

politika

Prezident Miloš Zeman se chystá zavařit svému nástupci Petru Pavlovi a rozhodnout o novém předsedovi Ústavního soudu. Zeman by tak svým rozhodnutím mohl podle některých expertů zasáhnout do kompetencí svého nástupce. 

Zeman vs. Pavel: Bitva prezidentů o českou justici
Ilustrační foto
31. ledna 2023 - 10:30

To, že je dosluhující prezident Miloš Zeman odhodlán to udělat, řekl minulý týden MF DNES a také to potvrdil v neděli v České televizi.

„Uvažuji o tom. Prohlásil jsem, že jsem se zeptal tří vedoucích osobností české justice, zda mám právo to udělat, a všichni tři odpověděli, že ano. Vyžádal jsem si právní expertizu a pro jistotu si teď vyžaduji ještě jednu, abych si byl zcela jist, že tu není právní překážka,“ řekl v rozhovoru v MF DNES Zeman s tím, že pokud tak učiní, tak jen proto, aby si Ústavní soud nehrál na třetí komoru parlamentu a aby jeho předseda nebyl politický aktivista.

Prezident Zeman svůj úmysl potvrdil po vítězství Petra Pavla nad Andrejem Babišem s tím, že z důvodu předběžné opatrnosti, jak říkají ekologové, si nechal udělat ještě jednu právní expertizu a podle ní se rozhodne. Petr Pavel se proti Zemanovým plánům postupovat nehledě na Ústavu ČR ohradil preventivně už v předvolebním rozhovoru pro iDNES.cz.


„Vnímal bych to jako další pokus Miloše Zemana velice tvořivě si vyložit Ústavu a navíc zasahovat do pravomocí svého nástupce, protože i když to možná Ústava specificky nestanovuje, tak popírá jakoukoli logiku jmenování člověka, který by měl být jmenován v průběhu funkčního období následujícího prezidenta. Kdyby to přece jen Miloš Zeman udělal, tak jediná správná cesta je řešit to opět prostřednictvím soudů, ať už Nejvyššího správního soudu nebo Ústavního soudu,“ řekl Petr Pavel.

Generál Pavel také řekl, že až se s Milošem Zemanem sejde, požádá ho, aby jmenování předsedy Ústavního soudu zvážil. 

„Pokud by to udělal, dal bych podnět k prošetření Nejvyššímu správnímu soudu, aby dal doporučení, jak s takovou situací pracovat,“ řekl dále Pavel. 

Pavel také už před volbami naznačil, že jako možného kandidáta do čela soudu po Rychetském vidí bývalého šéfa Nejvyššího správního soudu Josefa Baxu.

K možném kroku dosluhujícího prezidenta Miloše Zemana se také vyjádřil současný předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Ten je toho názoru, že Zeman nakonec neudělá personální rozhodnutí ohledně Ústavního soudu, které naznačuje. 

Také jsme psali:

„Tak neumím tolik věštit, ale tolik odborníků konstitucionalistů už jasně vyjádřilo, abych tak řekl, co je nejen v kompetenci věcné, ale i časové z hlediska působnosti každého ústavního činitele, tak se mně chce věřit, že k něčemu podobnému nedojde,“ řekl Rychetský v neděli v Interview ČT 24.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif