Zlatá mládež! Milion chvilek na propagandě šetřit nemusí

politika

Transparentní účet u FIO banky, zřízený neziskovou organizací Milion chvilek, poskytuje přes finanční toky zajímavý přehled o aktivitách těchto mladých rozmbradů. 

Zlatá mládež! Milion chvilek na propagandě šetřit nemusí
Hana Strašáková, Milion chvilek
27. října 2022 - 11:03

Během října se jeho aktivita, jakož i částka cirkulujících peněz, výrazně zvýšila. Směrovány byly zejména do projektů Demokrat na Hrad a Proti strachu, demonstrace na Václavském náměstí. Vyšší desetitisíce se platily za výrobu videí nebo „produkci“. Výroba 500 tisíc letáků a tisíce placek.

Zatímco září Milion chvilek věnoval performanci před soudem s Andrejem Babišem, v říjnu se pustil do aktivit k prezidentským volbám a organizace protestu Proti strachu na Václavském náměstí.

O svátku 28. 9. bylo z účtu placeno celkem třicet tisíc korun na videospot ke komunálním volbám, z toho 5000 na kameramana, zbytek na produkci.

Pak se až do 11. října shromažďovaly pouze příjmy, obvykle do tisíce korun. Někteří přispěvatelé uváděli, že přispívají pravidelně každý měsíc.

Následně bylo investováno 8 tisíc korun na zajištění živého přenosu z happeningu Demokrat na Hrad, který se odehrával následujícího dne. Akce zjevně zabrala, hned od 12. října začaly na účet chodit příspěvky se vzkazy „na dobrého prezidenta“ a podobně.


Třináctého bylo vybráno více než 36 tisíc na „organizační a administrativní práci“, která měla být vykonána v září před volbami.

Velké placení nastalo 14. 10., kdy nejprve bylo posláno 5 tisíc a pak dalších 3100 za fotodokumentaci happeningu Demokrat na Hrad, následně 14 430 za úpravu webu, čtrnáct a půl tisíce za koordinaci tvorby videospotů, pět tisíc za režii těchto videospotů, 24 200 za výrobu dekorací a kulis pro happening a další skoro tři tisíce za „pomocné práce v rámci happeningu“. Pět tisíc se platilo za scénář projektu Demokrat na Hrad, o jedenáct dní později se scenáristovi posílal doplatek ve stejné výši.

Také jsme psali:

V dalších dnech došlo i na spolupráci s projektem My jsme Evropa – Pulse of Europe. Za výlep plakátů v Zábřehu se posílalo 560 korun a tisícovka za pronájem sálu k předvolební besedě tamtéž.

V druhé polovině října se Milion chvilek pustil do akce Proti strachu, což má být demonstrace na podporu demokracie a vzkaz „zvládneme to“. Na Václavské náměstí je svolána na tuto neděli – 30. října. Za 650 korun se tiskly letáky.


Lze také vypozorovat, že právě od 17. 10. byla kampaň inzerována, právě od toho dne totiž výrazně přibylo příspěvků, a rovněž vzkazů, že peníze jsou posílány „Proti strachu“ anebo „na Václavák“.

A po nárůstu na straně příjmů bylo konto hned 18. října náležitě provětráno. 78 820 Kč za výrobu placek Česko proti strachu (dvacet tisíc kusů), pak za totéž v množství 5000 kusů ještě 19 360 korun. Tisklo se půl milionu letáků Česko proti strachu na demonstraci na Václaváku – za 94 485 korun a plakáty za 6 tisíc.

Vyšší částky chodily dále, a tak se 20. 10. platilo 21 235 za další plakáty na Václavské náměstí a 18 tisíc za propagaci v tisku. A následujícího dne 20 tisíc rovných za propagaci akce na internetu, a 25 600 za správu facebookové kampaně k akci.

Natáčela se videopozvánka, za kterou se kameramanovi platily 3000 korun a dalších 6 tisíc za propagaci v tisku. Více než 60 tisíc korun se platilo za produkci akcí projektu Demokrat na Hrad za září. V předcházejícím měsíci to bylo 58 tisíc.

Také jsme psali:

Projekt Demokrat na Hrad mimochodem polykal desetitisícové částky už v září, například 43 tisíc za grafické práce a vizuální identitu. Celkem za posledních 30 dní na účet přišlo 300 tisíc korun, výdaje však o více než osm tisíc přesáhly půl milionu. Zatímco za září byl účet ve ztrátě 78 tisíc, v říjnu to bylo skoro přesně 200 tisíc. 

Znepokojovat to Milion chvilek ale nemusí, na transparentním účtě mají stále skoro pět a čtvrt milionu korun.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: youtube)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif