Zvolal Vidlák z Václaváku, vypadni už modrý ptáku!

politika

Na Václavské náměstí v Praze přišly desetitisíce lidí na další protivládní demonstraci nazvanou Česko proti bídě. Protestující oznámili několik požadavků vůči vládě v oblasti energetiky, svobody slova, zahraniční politiky a bezpečnosti.

Zvolal Vidlák z Václaváku, vypadni už modrý ptáku!
demonstrace Česko proti bídě
11. března 2023 - 17:05

K lidem promluvili organizátor akce, předseda strany PRO Jindřich Rajchl, senátorka Jana Zwyrtek Hamplová, známý bloger Daniel Sterzik píšící pod jménem Vidlák, profesor Jiří Beran, právník Petr Vacek, právník Tomáš Nielsen, bývalá senátorka Alena Dernerová a řada dalších osobnosti.

Jindřich Rajchl hned na úvod zdůraznil, že lidé tu nejsou ani kvůli Rusku, ani kvůli Putinovi, jak je jim vládou a komentátory předhazováno.

„Dobré odpoledne, Česká republiko! Češi, Moravané a Slezané a všichni, kteří milují naši zemi jako svou vlastní. Dokázali jste to!“ zaburácel předseda strany PRO a hlavní organizátor Jindřich Rajchl několik minut po čtrnácté hodině. 

„Chtěl bych vás všechny přivítat v samotném srdci naší vlasti a poděkovat vám, že jste vážili cestu, abychom se postavili proti bídě," sdělil Rajchl, podle něhož jsou tady hluší politici a hluchá veřejnoprávní média.

Hovořil o lžích, které podle něj prostupují českým prostorem, například o tom, že nemůžeme odejít z lipské burzy či že tím, že chudneme, pomáháme Ukrajincům. 

„Že se naše děti nemají ve školách učit, jak myslet, ale pouze to, co je správné si myslet. Že máme poslouchat von der Leyenovou,“ vyjmenovával další lži. "Hanba, hanba!“ skandoval dav střídavě s voláním "Demisi, demisi!“

„Je načase otevřít oči a uvědomit si, že tyhle lži šířené politiky a mainstreamovými médii a politickými neziskovkami – jejich cílem je nás ovládat, abyste se nešli postavit této zaprodané vládě,“ řekl. „Je třeba si také uvědomit, že tyto lži stejně jako ekonomická krize, strach z války, cenzura, jsou jenom důsledky jedné příčiny – a tou je mravní bída politiků, kteří vládnou této zemi. Není možné odstraňovat důsledky bez odstranění příčiny. Tou příčinou je mravní bída!“ zdůraznil dále předseda PRO Jindřich Rajchl.


„Dnes jsme se sem přišli shromáždit, abychom se této bídě vyhnuli. Aby tady nevládli vysílači signálů, majitelky kabelkových tanků či pletačky svetrů. Aby už v této zemi nikdy nevládly zájmy nadnárodních korporací, ale aby tady vládla vláda, která bude hájit zájmy občanů České republiky. Jedině tak se vrátí do naší země prosperita, bezpečnost, mír, svoboda,“ sdělil Rajchl. 

„Nastal čas konat a vzít osud této země do našich rukou. Nastal čas postavit se bídě a vzít si naši zemi zpět!“ zakončil Rajchl.

Protestující přišli s požadavky na zestátnění ČEZu a na mírové řešení války na Ukrajině. Lidé drželi pouze české vlajky a během demonstrace se často ozýval pískot a skandování hesel jako „Demisi!“. 

Moderování akce se ujal bývalý diplomat a dnes advokát a též místopředseda PRO Petr Vacek. A hned první hosté sklidili mimořádný aplaus. 

Právník Tomáš Nielsen spustil, že „Svoboda slova je nebezpečná věc, každá kritika je nebezpečná, protože otevírá lidem oči". Zdravici poslal i epidemiolog profesor Jiří Beran.

„Začnu citátem ředitele BIS pana Koudelky: Aktivizace páté kolony souvisí velmi úzce s dezinformacemi. Takže první věc je být jasně připraven proti dezinformacím, proti lžím. O to se vláda snaží. Potřebujeme zákony, které nám toto umožní. Vláda se velmi snaží tyto zákony připravit,“ zahájil Tomáš Nielsen a lidé křičeli „Fuj!“

„My víme, že vláda se snaží zavést zákony, které přinesou cenzuru, ale my budeme hájit svobodu slova,“ pokračoval dále Nielsen. „Vláda nedělá nic pro to, aby chránila svobodu slova, ale naopak připravuje nová a nová opatření pro jejich omezení. Požadujeme, aby vláda prosadila povinnost provozovatelů sociálních sítí, aby nezaváděli vlastní pravidla pro omezování svobodu slova,“ řekl Nielsen a vyzval také k tomu, aby zpravodajství médií bylo vyvážené. „Požadujeme, aby vláda prosadila pravidla, jimiž zavede nezávislost rad veřejnoprávních médií,“ dodal také Nielsen. Vyzval také k ukončení šmírování státních zaměstnanců a k tomu, aby bylo zaručeno právo na názor. 

Dalším hostem demonstrace byl bloger Vidlák, občanským jménem Daniel Sterzik. 

„Volá Vidlák z Václaváku, vypadni už modrý ptáku! Před rokem a půl náš premiér sliboval, že zatočí s drahotou, že neprodleně něco udělají s 5% inflací. Ale udělali jen jednu jedinou věc – vysílali jasné signály. Inflace je skoro 20 %, ceny energií jsou na dvojnásobku. Paprika je za 40 korun. Ona to byla cena za kus, ne za kilo!“ rozhorlil se Vidlák.


Daniel Sterzik alias Vidlák

„Ceny jsou vysoký, zato důchodcům snížili valorizaci! Rodinám s dětmi, rodinám ani příspěvky nevalorizovali. Říká se tomu solidarita chudých s výrobci nadzvukových stíhaček,“ vyvolal smích. Ten se ale rychle proměnil v pískot, když připomněl emisní povolenky pro domácnosti. „Hovada, hovada!“ hřmělo náměstím.

Také jsme psali:

Známý bloger se ale teprve rozjížděl. „Deficit státního rozpočtu se v únoru propadl do nejhorších čísel od roku 1989. Kde se stala chyba? A víte, co se stalo, když to zjistili? Zrevidovali programové prohlášení... Zůstaly jenom výdaje na útok, tedy na obranu,“ dodal.

Rozesmál vtipem, že jeden z těch neidentifikovatelných objektů, které nedávno Američané sestřelili, byl Fialův deštník proti drahotě.

A následovala poznámka, že ruský plyn jsme nakupovali od překupníků, kteří jej jenom přejmenovali na „molekuly svobody“.

„Dovedete si představit, jak by to vypadalo, kdyby nás pánbůh neměl rád a nedaroval by nám tak mírnou zimu? Vždyť nás zachránilo jenom pokrytectví našich vlastních elit!“ hřímal Vidlák. 

„Do Sněmovny už míří zákon na potírání opozice, tedy dezinformací. Chcete tuhle vládu?" ptal se Vidlák – a dav jednoznačně odpověděl: „Ne!“

„Slyšel jsi Fialo? Chceme demisi!“ zakončil Vidlák za aplausu náměstí.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: pz)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif