3. stupeň lavinového nebezpečí v Krkonoších

regiony

Frekventanti Základní školy Horské služby, která probíhá tento týden na Dvoračkách, se v rámci výcviku účastnili a sami prováděli lavinová měření, tvorbu grafů sněhové pokrývky a vyhodnocování stupně lavinového nebezpečí.

3. stupeň lavinového nebezpečí v Krkonoších
Lavinová měření
2. února 2023 - 08:00

V praxi si ověřili na rychlých testech, jak vysokou míru rizika při pohybu na lavinových svazích právě vyhlášený 3.stupeň lavinového nebezpečí představuje.

Horská služba v souvislosti s meteorologickou situací a vývojem počasí v posledních dnech doporučuje všem turistům, aby pro pohyb po horách využívali výlučně cesty opatřené tyčovým značením. Při pohybu ve volném terénu na lavinových svazích hrozí 3. stupeň lavinového nebezpečí z pětistupňové škály. Prakticky to znamená, že na mnoha strmých svazích, uvedených v lavinové předpovědi, je sněhová pokrývka málo stabilní a stačí malé dodatečné zatížení, aby mohlo dojít k uvolnění lavin.



Vyhlášený lavinový stupeň nemá vliv na bezpečnost návštěvníků lyžujících v lyžařských areálech, protože v našich podmínkách není žádná ze sjezdových tratí ohrožena pádem laviny, tak jako to je časté například v Rakousku, Itálii a dalších alpských zemích.

Kralovehradeckenovinky.cz informovala Horská služba.

(jv,kralovehradeckenovinky.cz foto:hs)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif