Andělem mezi zdravotníky je primářka z teplické nemocnice

regiony

Šek na částku 100 000 Kč od Nadace Miloše Zemana za vítězství v soutěži „Anděl mezi zdravotníky 2022“ slavnostně převzala v Teplicích MUDr. Marta Vachová, primářka Neurologického oddělení Krajské zdravotní, a.s. – Nemocnice Teplice, o.z..

Andělem mezi zdravotníky je primářka z teplické nemocnice
Zleva David Novotný, Marta Vachová, Kateřina Zemanová.JPG
21. prosince 2022 - 07:00

Šek jí předala Kateřina Zemanová, dcera prezidenta České republiky, která měla nad letošním ročníkem soutěže „Anděl mezi zdravotníky“ záštitu, společně s Davidem Novotným, ředitelem soutěže. Součástí akce, které se zúčastnil i MUDr. Petr Malý, MBA, generální ředitel Krajské zdravotní, a.s., a MUDr. Tomáš Hrubý, ředitel Nemocnice Teplice, o.z., byla prohlídka prostor RS centra.

„Velmi ráda bych vám poděkovala, že jste nás zde v Teplicích tak hezky přijali, a ještě jednou pogratulovala paní primářce Vachové k ocenění, a také Davidovi Novotnému, který se soutěží Anděl mezi zdravotníky přišel, pravidelně ji organizuje. Tím napomáhá osvětě a umožňuje odměnit ty, kdo dlouhá léta pracují ve zdravotnictví a tímto je připomenout,“ řekla ambasadorka soutěže Kateřina Zemanová.

„Paní primářka je bezvadná, jsem ráda, že ji znám. Fotily jsme spolu kalendář, držela jsem jí palce na finále soutěže Anděl mezi zdravotníky a pak jsme se viděly i na prohlídce Pražského hradu, kam jsem finalisty soutěže pozvala. Nyní jsme se potkaly v jejím domácím prostředí teplické nemocnice. Téma roztroušené sklerózy je mně blízké, protože mám známé, kterých se to bohužel týká,“ uvedla.

„Jsme velmi rádi, že paní doktorkou Vachovou máme mezi primáři. Moc jí děkujeme za péči, kterou poskytuje svým pacientům. Je to pro nás velký přínos a v těchto svátečním dnech o to větší radost,“ zdůraznil při slavnostním předání šeku v Teplicích MUDr. Petr Malý, MBA, generální ředitel Krajské zdravotní, a.s.

„S paní primářkou se známe téměř třicet let. Velice si jí vážím nejen za její odbornost, ale i její lidství a aktivity, s nimiž se věnuje pacientům s roztroušenou sklerózou. Moc děkuji nadaci, že to dokázala ocenit, i panu Novotnému, že soutěž organizuje,“ doplnil MUDr. Tomáš Hrubý, ředitel Krajské zdravotní, a.s. – Nemocnice Teplice, o.z.

„S Krajskou zdravotní spolupracuji již velmi dlouho, protože předtím jsem již měl jeden zdravotní projekt a nyní tři roky dělám Anděla mezi zdravotníky, což je poděkování lékařům, pečovatelům, záchranářům, medikům, lékárníkům… Myslím si, že je zapotřebí poděkovat těmto profesím a že je důležité, aby se o nich v médiím mluvilo,“ vysvětlil ředitel soutěže David Novotný. „Jsem rád, že letos vyhrála skvělá paní primářka Vachová.“

„Chci poděkovat Krajské zdravotní a Nemocnici Teplice, že mne vůbec do soutěže poslala, chci poděkovat za to, že můžeme pracovat a poskytovat pacientům velmi nadstandardní péči. Center pro roztroušenou sklerózu je v republice patnáct a díky podmínkám, které v teplické nemocnici v nově zrekonstruovaném centru máme, úspěšně konkurujeme centrům ve fakultních nemocnicích,“ připomněla MUDr. Marta Vachová.

Na soutěž Anděl mezi zdravotníky vzpomíná ráda a aktivity ředitele soutěže Davida Novotného si velmi cení. „Soutěž Anděl mezi zdravotníky mi přijde jako geniální nápad, jak poděkovat lidem ve zdravotnictví. Je to soutěž, která nám ukázala úplně jiný svět. Propojila nás s lidmi, s kterými bychom se nikdy nepotkali, dostali jsme se mezi hvězdy, jednalo se s námi jako s hvězdami a moc děkuji Davidovi za jeho snažení. Kateřině Zemanové děkuji za focení na kalendář. Fotím se nerada, ale s Kateřinou jsme si při tom užily hodně legrace. Ten kalendář není jen můj, ale také ostatních finalistů, kteří reprezentovali všechny možné obory zdravotnictví.“

Dar 100 000 Kč pro vítěze soutěže „Anděl mezi zdravotníky“ v teplické nemocnici využijí na vylepšení infuzních místností pro pacienty s neurologickými nemocemi.



Vizitka MUDr. Marty Vachové:
Od dokončení studia medicíny na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni v roce 1996 pracuje na neurologickém oddělení teplické nemocnice. Od školy se věnuje problematice roztroušené sklerózy mozkomíšní (RS). Její úsilí vedlo v roce 2005 k zařazení původní ambulance pro RS do sítě RS center, kterých je v České republice nyní 15. Jako vedoucí lékař tohoto centra vysoce specializované péče pracuje doposud. Centrum kromě standardní léčby poskytuje nemocným i možnost účasti v mezinárodních studiích s novými léky pro nemocné s RS.V  tomto směru MUDr. Marta Vachová zastává funkci hlavního investigátora od roku 2006.

Neurologické oddělení Krajské zdravotní, a.s. – Nemocnice Teplice, o.z., má nejvyšší typ akreditace (akreditace II. typu) pro vzdělávání specialistů v oboru Neurologie. Nadregionální centrum pro léčbu roztroušené sklerózy, disponuje statutem centra vysoce specializované péče. Při tomto oddělení dále funguje Centrum vysoce specializované péče o pacienty s iktem, které opakovaně obdrželo prestižní diamantový statut za péči o pacienty s cévní mozkovou příhodou a má mezinárodní certifikát evropské asociace ESO pro léčbu mozkových příhod. Třetím specializovaným pracovištěm při tomto oddělení je Centrum specializované péče pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy. Oddělení má lůžkovou, ambulantní a diagnostickou část. Spolupracuje s organizacemi nemocných: ROSKA, SMS, Parkinson, Aura, Iktus a Sdružení nemocných s CMP.

Paní primářka každoročně pořádá odborné konference pro lékaře, lékárníky, zdravotní sestry ze spádové oblasti pracoviště – Ústeckého, Libereckého, ale také Karlovarského kraje, studenty Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. purkyně v Ústí nad Labem, zástupce pacientské organizace ROSKA. Je iniciátorkou mnoha charitativních akcí.

Paní primářka se stala absolutní vítězkou v kategorii Veřejná správa prestižní čtenářské ankety Osobnost roku Ústeckého kraje 2017. Jde o anketu, ve které hlasuje široká veřejnost.

MUDr. Marta Vachová získala celostátní Cenu Ď za podporu a rozvoj zdravotních programů a zdraví za rok 2020.

Na galavečeru 3. ročníku soutěže Anděl mezi zdravotníky 2022, který se konal 27. srpna v náchodském divadle, byla z dvanáctky finalistů vyhlášena vítězkou.
   
(rp,usteckenovinky.cz,foto:krajskazdravotni)



Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif