Bezhlavá zimní jízda na bobech může skončit bolestivou naraženinou

regiony

Horské krajiny opět zdobí pokrývka sněhu, která vybízí k zimním sportům, jako je lyžování, běžkování, ale především bobování a sáňkování.

Bezhlavá zimní jízda na bobech může skončit bolestivou naraženinou
Ošetření na ortopedii
2. února 2023 - 12:00

Avšak i tyto nevinně vyhlížející zimní radovánky, mohou při neopatrném užívání způsobit vážná zranění. Své o tom ví téměř 200 pacientů, kteří v průběhu ledna vyhledali právě pro úraz pomoc chirurgické ambulance Nemocnice AGEL Podhorská v Bruntále.

Pacienty s lehkými i vážnějšími úrazy, které si přivodili během lyžování, ošetřují zdravotníci chirurgické ambulance Nemocnice AGEL Podhorská téměř denně. Nemocnice se nachází v podhorské oblasti nízkých Jeseníků, které jsou hojně vyhledávanou lokalitou všech lyžařů, běžkařů a dalších milovníků zimních sportů. „Během zimní sezóny často ošetřujeme poranění, které si pacienti přivodili právě při zimních sportech. Nejčastěji se jedná o zlomeniny končetin, natažení vazů, naraženiny ale také tržná zranění nebo komoce mozku. Některá tato zranění vyžadují hospitalizaci pacienta či operační řešení,“ přibližuje situaci na chirurgické ambulanci v zimní sezóně vrchní sestra chirurgického oddělení Nemocnice AGEL Podhorská Mgr. Lucie Lešnik.



Častým původcem těchto zranění jsou nedostatečná ochranná opatření a pomůcky, neopatrná jízda či přecenění svých sil a zkušeností. Lyžování není ovšem jediný zimní sport, který přivádí pacienty na chirurgickou ambulanci. „Nezřídka se setkáváme také se zraněním, které si pacient přivodil během bobování nebo sáňkování,“ říká Mgr. Lešnik a dodává: „Všeobecně se za nebezpečnější považují boby. Nízký posed, kdy dospělý či dítě sedí v podstatě přímo na zemi, přenáší nárazy a vlivy nerovností povrchu na kostrč a celou páteř daného bobisty. Proto například při nájezdu na skokánek a následném dopadu, může dojít k nepříjemnému a bolestivému poranění zad. V takovém případě je vždy vhodné, nechat se vyšetřit lékařem a vyloučit tak možnost vážnějšího poranění obratlů.“

Bobování a sáňkování je oblíbenou zimní hrou nejen dětí, ale i dospělých. Je důležité dbát při sportu, ať už na rekreační nebo profesionální úrovni, na bezpečnost, předvídat možné nebezpečné situace a pokusit se jim vyhnout.

Moravskoslezskenovinky.cz informovala  Mgr. Radka Miloševská, tisková mluvčí AGEL a.s..

(rp,moravskoslezskenovinky.cz,foto:agel)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif