Celníci chytají na silnicích dlužníky

regiony

Pojedete-li autem a uvidíte na silnici celníky, modlete se, aby vás nezastavili, pokud máte nezaplacenou pokutu.

Celníci chytají na silnicích dlužníky
Ilustrační foto
25. listopadu 2022 - 07:00

Pokud celníci či policisté při kontrole vozidla zjistí, že řidič nebo provozovatel vozidla nezaplatil uloženou pokutu za tzv. dopravní delikty, mohou od začátku roku 2022 požadovat na místě kontroly její uhrazení. Pokud by pokuta nebyla na místě uhrazena, mohou celníci zadržet tabulky registrační značky (SPZ) vozu nebo zabránit odjezdu vozidla slušivou botičkou.

Řidiče jistě potěší, že obdobné oprávnění získali i strážníci obecní policie za dopravní delikty, které byly spáchány na území obce, pokud byla pokuta uložena orgánem obce.

V uplynulých dnech se o tom přesvědčila řada řidičů. Své o tom ví řidič z Prahy. „Při silniční kontrole byl v aplikaci CEPAN (centrální evidence přeplatků a nedoplatků) zjištěn u pražského řidiče nedoplatek 16 300 Kč. Celníci mu odebrali řidiči SPZ a zabránili v jízdě vozu při kontrole v obci Velemín. Auto tam zůstalo pár dnů, dokud naštvaný řidič dluh nezaplatil. Potom mu byly SPZ vráceny,“ uvedl Jiří Nejedlý z ústeckého celního úřadu.



Podobně byl pod touto hrozbou zaplacen dluh slovenským řidičem ve výši 2 200 Kč. Český řidič z Bílovce měl nedoplatek ve výši 3 000 Kč, a u rumunského řidiče byl nedoplatek 2 000 Kč a u jeho rumunského spolujezdce za 1 000 Kč. S těžkým srdcem celníkům dluh na pokutách zaplatili. Z přítomnosti celníků na silnici byl nedávno rozčarován i ústecký řidič s dluhem 1 000 Kč. Též zaplatil, podobně jako muž z Děčína, který včas nezaplatil 4 503 Kč.

(rp,fr,usteckenovinky.cz,foto:arch.)



Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif