Dárce z Hradce Králové má za sebou 70 odběrů krevní plazmy

regiony

Jedním z pravidelných dárců krevní plazmy v Hradci Králové je Zdeněk Černý. Plazmu daruje v centru sanaplasma již 4 roky. Za tu dobu zvládl 70 odběrů. Hlavní motivací je pro něj snaha pomoci lidem, kteří plazmu potřebují.

Dárce z Hradce Králové má za sebou 70 odběrů krevní plazmy
Centrum pro odběr krevní plazmy
16. srpna 2022 - 08:00

Krevní plazma je totiž nezbytná pro výrobu léků na mnohé vzácné choroby, ale i pro ošetření pacientů s popáleninami či obětí autonehod. Není možné ji uměle vyrobit, dá se získat pouze darováním.

„Je pro mne důležité zachraňovat lidské životy, proto jsem se rozhodl začít navštěvovat odběrové centrum sanaplasma v Hradci Králové, abych mohl pomoci někomu, kdo to potřebuje," komentuje Zdeněk Černý svoji motivaci pravidelně plazmu darovat. „Tím, že tady daruji plazmu, se stávám automaticky členem SanaClubu a získávám spoustu různých výhod," dodává.

Plazma, která se terapeuticky používá již více než 100 let, může být přeměněna na život zachraňující a život udržující terapie pro lidi se vzácnými a složitými chronickými onemocněními. Často jde o pacienty, kteří potřebují  celoživotní léčbu. "Plazmu nelze vyrobit. Lze ji pouze darovat, proto jsou odběry plazmy od dárců klíčové pro záchranu životů a zlepšení kvality života těchto pacientů," říká Jan Štěpánek ze sítě plazmacenter sanaplasma, která je součástí globální značky BioLife - lídra v oboru sběru vysoce kvalitní plazmy, která se zpracovává na život zachraňující plazmatické terapie.

„Všech dárců si v našem centru, které má za sebou dlouholetou tradici, velmi vážíme. Řada z nich se k nám pravidelně vrací, především díky příjemné atmosféře a prostředí, milému personálu i dostatku parkovacích míst. Pro každého prvodárce máme navíc připravený malý dárek. Naši dárci také oceňují ochotu našich lékařů, se kterými se setkávají v rámci zdravotní prohlídky před každým odběrem a mohou tak konzultovat svůj zdravotní stav," dodává Radim Kožíšek, manažer centra sanaplasma v Hradci Králové.

V centrech sanaplasma mohou dárci získat 700 Kč za každý odběr.  Finanční příspěvek kompenzuje náklady na cestu a čas, který stráví v odběrovém centru. Lze také zvolit darování plazmy bez finanční náhrady. V tomto případě vzniká nárok na den volna v práci a slevu na dani až 3000 Kč za jeden odběr. Volba se týká vždy jednoho konkrétního odběru, a proto je možné tyto dva způsoby dárcovství libovolně střídat. Dárci také pravidelně konzultují svůj zdravotní stav s lékařem a před každým odběrem prochází zdravotní prohlídkou.



Odběr krevní plazmy probíhá na speciálním přístroji zvaném separátor. Ten oddělí krevní plazmu z krve dárce, jejíž množství záleží na jeho váze. Ostatní složky pak vrátí zpět do žíly – stejnou kanylou, kterou byla krev odebrána, takže je to maximálně rychlé a pohodlné. Darovat může každý zdravý člověk ve věku 18 až 65 let, který váží 50 až 150 kg. Odběr zabere cca 60 minut.

Kralovehradeckenovinky.cz informovala Natálie Lorencová, mluvčí sanaplasma.

(jv,kralovehradeckenovinky.cz foto:arch.sanaplasma)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif