Dívka si koupila extázi, po užití zkolabovala

regiony

Mladistvá dívka díky intoxikaci drogou balancovala na hranici života a smrti. Příčinou bylo užití psychotropní látky MDMA – extáze.

Dívka si koupila extázi, po užití zkolabovala
Zadržené drogy
5. srpna 2022 - 12:00

„Užívání drog není určitě bezrizikové, naopak. Apelujeme tedy na uvědomění si souvisejících rizik rovněž v této době, kdy jsou v plném proudu mnohé kulturní akce. Sdělení nesměřujeme jen na mladé lidi, kteří nemají s psychotropními látkami zkušenost a jsou mnohem zranitelnější, ale i na dospělé. A rodiče by měli s dětmi na uvedené téma dozajista pravidelně hovořit," upozorňuje por. Mgr. Soňa Štětínská, tisková mluvčí KŘP Moravskoslezského kraje a pokračuje..

„Vraťme se k případu. Dívka byla v polovině července ve vážném stavu převezena do nemocnice a kriminalisté z Frýdku-Místku začali po přijetí oznámení okamžitě jednat. Zjistili prvotní informace a dále již úzce spolupracovali s krajskými kriminalisty z odboru obecné kriminality, kteří si věc pro její závažnost převzali. Kriminalisté zjistili, že několik gramů drogy měl prodat dospělý muž orientující se v tomto prostředí svému známému, mladistvému. Nedbal ani jeho věku, ani vědomí, že není pro něj. Mladistvý poté předal extázi dívce. Nutno podotknout, tato mu předem peníze dala a o koupi ho požádala. „Transakce“ proběhla v Ostravě, různé její fáze měly probíhat na několika místech, kromě jiného u dětského hřiště. Dívka ještě týž den po užití drogy zkolabovala," informovala dále  por. Mgr. Soňa Štětínská.



Krajští kriminalisté obvinili 19letého muže z Ostravy ze zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Byly u něj při zadržení zajištěny různé drogy, které měly být určeny pro další distribuci koncovým uživatelům. Sám je jejich příležitostným uživatelem. S kriminalisty v podstatě spolupracuje. Soud rozhodl o vzetí obviněného do vazby. Trestní zákoník stanoví za uvedené jednání trest odnětí svobody na osm až dvanáct let.

Kriminalisté dále zahájili trestní stíhání mladistvého pro spáchání provinění nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Vzhledem k jeho věku nelze poskytnout bližší informace. Trestní sazba se u mladistvých snižuje na polovinu, přičemž však horní hranice nesmí převyšovat pět let.

(rp,moravskoslezskenovinky.cz,foto: KRP MSK)



Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?