Do kaple kostela sv.Jiljí v Nymburku se vrátí její patron Jan Nepomucký

regiony

Oltářní obraz Josefa Vojtěcha Hellicha sv. Jan Nepomucký Almužník z roku 1860 se pomalu chystá na stěhování.

Do kaple kostela sv.Jiljí v Nymburku se vrátí její patron Jan Nepomucký
Kaple
9. srpna 2022 - 12:30

Obraz, který se nyní nachází v severní boční lodi kostela sv. Jiljí, se díky snaze Marcely Pachmanové a porozumění a vstřícnosti Římskokatolické farnosti Nymburk vrátí, alespoň dočasně, na své původní místo.

Rada města schválila na svém jednání 15. června smlouvu o výpůjčce. Během prázdnin provede restaurátorka konzervační zásah na oltáři a připraví ho na návrat obrazu. Kolem posvícení si pak oltářní obraz bude moci prohlédnout i široká veřejnost. Smlouva o výpůjčce je zatím uzavřena do roku 2027 s možností prodloužení. Těmto krokům předcházela snaha Marcely Pachmanové, která se o návrat Hellichova obrazu na původní místo bojovala dlouhá léta. Ta k návratu oltářního obrazu řekla: „Kaple je pro mě důkazem, že dějiny se neustále opakují v rytmu života - zánik střídá znovuzrození a naopak. A jen tito němí svědci nás učí nezapomenout. Děkuji, že jsem mohla být při tom a děkuji všem, kteří pomohli.”

Dokud však kaple procházela náročnou rekonstrukcí, nebylo možné k realizaci přistoupit. Na podzim loňského roku už bylo jasné, že nejdůležitější práce jsou dokončené a obraz již nebude tolik ohrožovat stavební shon. Plánu byl naštěstí nakloněn i farář Jaroslav Krajl a místní farníci. Je totiž nutné zdůraznit, že právě díky nymburské farnosti a tomu, že obraz našel v turbulentních časech minulého režimu, kdy kaple sloužila jako skladiště harampádí, útočiště v kostele sv. Jiljí, se nám dochoval dodnes.



„To, že se do kaple navrátí původní obraz mne velmi těší, ta v letošním roce již ožila mnohými akcemi. Konaly se zde nejen koncerty nebo svatební obřady, ale i předávání vysvědčení maturantům, proběhla rozloučení s předškoláky a ocenění nejlepších žáků nymburských škol. Na podzim je v plánu realizace vnitřního osvětlení, což považujeme za velmi důležitý krok, který nám umožní naplno využívat tento krásný prostor. To, jak se dá pracovat s “architekturou světla” jsme se mohli přesvědčit u podobných instalací v sakrálních prostorech. Naším záměrem je mít v kapli moderní osvětlení, které nebude příliš rušit, ale naopak vhodně doplňovat nádherný prostor a při jehož instalaci dojde k co nejmenším stavebním zásahům. A já doufám, že kaple se díky postupné péči města stane jedním z nejvíce vyhledávaných kulturních stánků ve městě,” sdělila místostarostka Stanislava Tichá.

Práce v kapli ale zatím rozhodně nekončí. „V plánu je dále nákup nových židlí, zpřístupnění klenby, je nutné restaurovat kazatelnu a výhledově by bylo vhodné se připravit na rekonstrukci varhan, restaurovat podlahu…, zkrátka práce je dost na několik dalších let,” přiblížila další plány radnice Stanislava Tichá.

Středočeskénovinky.cz informoval Mgr. Petr Černohous, DiS., tiskový mluvčí, Městský úřad Nymburk.

(jv,stredoceskenovinky.cz,foto: Petr Černohous)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif