Evropská rarita: V liberecké botanické zahradě vykvete žlutokap

regiony

Milé překvapení vnesl do liberecké botanické zahrady počátek ledna. Na více než sto let staré  rostlině nazvané žlutokap šedý aneb Xanthorrhoea glauca se objevilo květenství.

Evropská rarita: V liberecké botanické zahradě vykvete žlutokap
Žlutokap
3. února 2023 - 07:00

Minimálně v evropských podmínkách je vykvetení žlutokapu jedinečná událost; v botanické zahradě v Liberci se tak stane teprve potřetí. Vlastní kvetení se očekává na přelomu února a března.

„Botanická zahrada chystá doslova každý den nové překvapení pro návštěvníky. Po celý rok je možné tu potkat nějakou kvetoucí rostlinu. Také proto je botanická zahrada místem minimálně pro několik návštěv ročně,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.



Rostlina byla dovezena až z daleké Austrálie, kde ji vykopali ze země kvůli stavbě silnice, čímž ji zachránili. Botanická zahrada ji zakoupila v roce 2002. V přírodě kvete žlutokap hlavně po požárech, kdy je jeho kmínek zčernalý.  Od toho je odvozen také jeden z jeho lidových názvů – Black Boy. Český název vznikl překladem původního názvu, rostlina totiž při poranění roní žlutou pryskyřici. Dalším lidovým názvem, se kterým se lze setkat, je stromová tráva, což zjednodušeně popisuje vzhled rostliny.

Libereckénovinky.cz informoval Jan Mikulička, tiskový mluvčí Libereckého kraje.

(rp,libereckenovinky.cz,foto:lk)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif