Hlávkův most dostane nový povrch, část konstrukce půjde k zemi

regiony

Hlávkův most čeká velká rekonstrukce. Vozovka a chodníky dostanou nové povrchy, zlepší se průjezd pro auta, tramvaje, cyklisty i pohyb pěších.

Hlávkův most dostane nový povrch, část konstrukce půjde k zemi
Hlávkův most dostane nový povrch
3. října 2022 - 12:30

V části přes štvanický plavební kanál se postaví nová mostní konstrukce a na pravém břehu Vltavy vzniknou nové podchody. Stavební práce začnou nejdříve v březnu 2025 kvůli koordinaci s opravou Libeňského mostu.

Pražští radní v září schválili architektonicko-technickou koordinaci projektu rekonstrukce Hlávkova mostu. Rekonstrukce se tak přesouvá do fáze studie.

Podle studie se oproti současnému stavu na mostě a v jeho okolí vylepší několik věcí. „Hlávkův most projde velkou rekonstrukcí. Vozovka a chodníky dostanou nové povrchy. Kostky na silnici vyměníme za asfalt. Oddělíme chodce od cyklistů a na chodnících bude mozaiková dlažba. Rekonstrukcí zlepšíme podmínky pro všechny druhy dopravy. Auta, tramvaje, cyklisty i pěší. Přes štvanický plavební kanál vznikne nový vyvýšený most. Stavební práce začnou nejdříve v březnu 2025 kvůli koordinaci s opravou Libeňského mostu, aby tramvaje mohly vždy jezdit po jednom nebo druhém mostě,“ popisuje náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Zbourat se bude muset část mostu přes štvanickou plavební komoru označená SO.203 z počátku 60. let 20. století. Důvodem demolice je skutečnost, že se tato část nachází ve špatném technickém stavu a má nízkou podjezdní výšku, s výškou 4,8 metru je nejnižší ze všech pražských mostů. Na jejím místě se postaví nová, rámová železobetonové konstrukce s podjezdní výškou 5,25 metru. Pro lodě by však byla ideální výška 7 metrů, což ale v těchto místech není možné docílit bez toho, aniž by se postavil zvedací most. Vylepší se také podchody na těšnovské straně pro pěší a cyklisty, navržena jsou schodiště s bezbariérovými lávkami.

Nejstarší části soumostí přes severní rameno Vltavy označené SO.201 a ostrov Štvanice SO.202, tedy historický klenbový most z roku 1911 a jeho rozšíření z konce 50. let 20. století, zůstanou zachovány.

Prozatím zůstane na svém místě i nadjezd na nábřeží Kapitána Jaroše označený SO.204 včetně galerie ze 70. let 20. století, napojení na současný stavební, resp. dopravně-organizační stav. Výhledově bude tato část mostu řešena v dalších etapách v koordinaci se záměrem Vltavské Filharmonie, počítá se s částečnou či úplnou demolicí.

Cílem rekonstrukce je celkové zlepšení podmínek pro všechny druhy dopravy a zvýšení architektonicko-estetického působení veřejného prostoru. Kolejová i silniční doprava bude jezdit plynuleji, jednotlivé druhy dopravy budou od sebe navzájem více odděleny a současně je zajištěno bezbariérové řešení prostupnosti území i přístupu k tramvajovým zastávkám. Navržené řešení umožňuje v návaznostech napojení na současný stav, resp. na případný odlišný stav dle plánovaných nebo připravovaných záměrů.

Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK) vypíše veřejnou zakázku metodou Design & Build, což znamená, že zhotovitel vypracuje projekt a následně také stavbu postaví. Tuto variantu projednávaly a jsou s ní ve shodě všechny další dotčené subjekty, jako je Národní památkový ústav, Odbor památkové péče Magistrátu hl. m. Prahy, Povodí Vltavy, Státní plavební správa, provozovatelé a vlastníci inženýrských sítí a další.

V příštím roce je v plánu vybrat zhotovitele. Ten nejprve začne pracovat na projektu, proběhnout musí změna územního rozhodnutí a následně bude zapotřebí získat stavební povolení. První práce začnou přemístěním inženýrských sítí do kolektoru, který je již hotový, následovat budou stavební práce s dopravními omezeními. Stavět se začne nejdříve v březnu 2025, důvodem je koordinace s opravou Libeňského mostu. V březnu 2025 má totiž skončit výluka na Libeňském mostě.

Demoliční práce proběhnou tak, že se bude každá část mostu bourat jednotlivě, neohrozí tím nijak zásadně automobilovou dopravu. Jakmile se jedno pole zbourá, bude se stavět následující. Vždy zůstanou zachovány dva jízdní pruhy pro automobily. Tramvajím se však výluka nevyhne. Pohyb pro pěší a cyklisty nebude omezen.



Dokument s názvem Architektonicko-technická koordinace projektu rekonstrukce Hlávkova mostu SO 203 - Most přes plavební kanál, který pražští radní v pondělí schválili, počítá také s projektovou přípravou stavby Vltavské filharmonie v budoucnu. Je taktéž v koordinaci s Územní studií Holešovice–Bubny–Zátory, projektem rekonstrukce Bubenského nábřeží a nábřeží Kapitána Jaroše, zejména akcí Rampy Hlávkův most – sanace, Napojením Hlávkova mostu na ostrov Štvanice a v koordinaci se Studií Ostrov Štvanice, Studií Hlávkův most – rozvaha cyklistických vazeb a příčného uspořádání na mostě po rekonstrukci a napojením na Těšnov.

Informoval Magistrát hlavního města Prahy.

(jv,prazskenovinky.cz foto:mhmp)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?