I o tomto víkendu vyjedou na tratě historické a parní vlaky

regiony

O prvním srpnovém víkendu budou mít fanoušci železniční nostalgie příležitost vyrazit na několik zajímavých výletů.

I o tomto víkendu vyjedou na tratě historické a parní vlaky
Elinka
5. srpna 2022 - 07:30

Parní vlak vyjede z Lužné u Rakovníka do Nižboru, pokračuje Léto na Bechyňce, parní lokomotiva Kafemlejnek bude brázdit Vysočinou a prohlédnout si kouzelné prostředí Lednicko-valtického areálu můžete stylově, při cestě historickým motorákem Hurvínek. Za návštěvu, ale stojí třeba i ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka, kde najdete řadu železničních skvostů.

Parním vlakem z ČD Muzea k Berounce
Vlak tažený parní lokomotivou Kremák bude odjíždět z Lužné u Rakovníka v 11:00 a pojede po trase přes Rakovník, Křivoklát a Zbečno do Nižboru, kam dorazí ve 12:30. Na zpáteční cestu zpět do Lužné se odtud vlak vydá ve 14:52. Cestující si kromě jízdy historickým vlakem mohou naplánovat návštěvu hradu Křivoklát, prohlédnout si památkově chráněný Hamousův statek ve Zbečně, vykoupat se v Berounce nebo navštívit vyhlášenou drážní restauraci v Nižboru.

V případě trvající výstrahy před nebezpečím požáru vyjede místo parní lokomotivy historická motorová lokomotiva.

Jízdu historickým vlakem můžou návštěvníci spojit s návštěvou muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka, které je v letní sezóně otevřené od 9:30 do 17:00 hod.  Hlavním lákadlem muzea jsou parní lokomotivy, kterých se ve sbírkách nachází více než třicet. Tyto stroje mapují vývoj parního provozu od přelomu 19. a 20. stol. až po konec parní trakce v druhé polovině 20. století. Kromě parních lokomotiv si návštěvníci prohlédnou také historické motoráčky, dieselové či elektrické lokomotivy, dobové osobní a nákladní vozy a spoustu dalších zajímavých exponátů potřebných pro drážní provoz.

Léto na Bechyňce
Na jihočeskou trať mezi Táborem a Bechyní se letos vrátili historická elektrická lokomotiva Bobinka a historický elektromotorový vůz zvaný Elinka, který je nejstarší elektrický železniční vůz u nás, z roku 1903. Na tuto první elektrifikovanou trať u nás vyjedou nostalgické vlaky v sobotu.

U vybraných stanic a zastávek na trati najdou cestující jednotlivá zastavení Naučné stezky Bechyňka. Informační tabule jsou doplněny mapami s vyznačenými turistickými cíli v okolí. O tomto víkendu se kromě projížďky v historických vlacích mohou cestující užít i kulturu, v Táboře se uskuteční 11. ročník mezinárodního festivalu pouličního divadla Komedianti v ulicích.



Parní léto na Vysočině
Na Vysočině o tomto víkendu pokračuje akce Parní léto 2022. V sobotu vyjede z Telče historický vlak tažený parní lokomotivou přezdívanou Kafemlejnek. Cílová stanice je Třešť, odkud vlak pojede zpátky do Telče. Jednou ze zastávek budou i Hodice, kde místní hasiči pořádají zábavný podvečer, na programu je například kapela: Umí hovno.

I v neděli vyjede tato historická lokomotiva, tentokrát pojede z Telče až do Kostelce u Jihlavy a zpět. Cestující se mohou zastavit na nádraží v Třešti, kde je čeká dopoledne s country kapelou, dílničky pro děti a mohou navštívit třeba i místní Muzeum Tesla.

Motoráčkem do Lednice
V sobotu a v neděli vyjede historický motoráček Hurvínek z roku 1955, jeho cesta povede z Břeclavi do Lednice a zpět. Lednický zámek je jedním z nejkrásnějších komplexů anglické novogotiky v Evropě. V jeho okolí se nachází nejrozsáhlejší parkově upravená krajina na světě, která je zapsána na seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO, navštívit ale můžete třeba i místní Muzeum hraček.

Jihoceskenovinky.cz informoval Lukáš Kubát, tiskový mluvčí České dráhy, a.s.

(jv,jihoceskenovinky.cz foto:čd)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?