Jihočeské obce se mohou těšit na 48 nových projektů

regiony

Nová sportoviště, školy a školky, domovy pro seniory, kulturní domy, hasičské zbrojnice, autobusové nádraží. Opravený kostel, prodejna či knihovny. Celkem 48 projektů jihočeských obcí dostane peníze z Krajského investičního fondu na realizaci projektů, které mají zkvalitnit život Jihočechů.

Jihočeské obce se mohou těšit na 48 nových projektů
Ilustrační foto
25. března 2023 - 07:30

Dvě stě třicet milionů korun kraj rozdělí tak, aby uspokojil projekty, které mají pro obec největší rozvojový potenciál, nejvíce uživatelů a největší multiplikační efekt.

„Projekt Krajského investičního fondu se opravdu povedl. Za tři roky jeho existence se podaří v jihočeských obcích vybudovat projekty za tři miliardy,“ zdůraznil hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba a poděkoval krajským zastupitelům za mimořádnou podporu po celou dobu existence programu. „Zároveň musím ocenit všechny zástupce jihočeských obcí. Jen díky jejich šikovnosti, obětavosti a snaze o vícezdrojové financování se daří naplňovat multiplikační efekt tohoto programu,“ dodal hejtman.

Seznam příjemců schválilo ve čtvrtek 23. března krajské zastupitelstvo. Informoval o tom náměstek hejtmana pro ekonomiku a finance Tomáš Hajdušek. „Navrhujeme podpořit celkem 48 projektů ve všech okresech kraje. U malých obcí do tisíce obyvatel chceme podpořit 32 projektů, u obcí do 3 tisíc obyvatel pak osm projektů a u obcí větších pak také osm projektů,“ upřesnil náměstek Hajdušek.

Nejvíce peněz podle něj letos půjde do projektů občanské vybavenosti, jako jsou například obecní a kulturní domy či hasičské zbrojnice. Pro tuto oblast je vyčleněno téměř 79 milionů korun. Neméně důležitá je však také podpora sportu, infrastruktury, školství či sociální oblasti. Do těchto oblastí poputuje z krajských peněz dalších více než 151 milionů korun.  

Příjem žádostí do letošního ročníku KIF byl spuštěn letos 17. ledna a ukončen 13. února. V řádném termínu bylo elektronicky doručeno 65 žádostí za téměř 395 milionů. Komise zastupitelstvu doporučila ke schválení 48 projektů za 230 milionů korun.



„Hodnocena byla především věcná stránka projektu, jeho připravenost k realizaci a přínos pro občany dané obce nebo města a okolí,“ uvedl Hajdušek. Zároveň připomněl, že z KIF lze městu nebo obci poskytnout investiční dotaci na plánovanou akci a konkrétně stanovený účel až do výše 50 procent celkových nákladů. Maximálně však do výše 30 milionů korun na jednu investiční akci. „Vyloučen je souběh s jinými dotačními tituly kraje. Naopak vítáno je spolufinancování ze státního rozpočtu či z prostředků evropských fondů,“ uzavřel náměstek hejtmana pro ekonomiku a finance.

Jihoceskenovinky.cz informovala Bc. Hana Brožková za Krajský úřad Jihočeského kraje České Budějovice.

(jv,jihoceskenovinky.cz foto:arch)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif