Katedra výchov uměním má mezinárodně uznávané umělce

regiony

Členka katedry výchov uměním Pedagogické fakulty UJEP Mgr. Šárka Coganová je čerstvou držitelkou dvou významných ocenění na mezinárodním uměleckém poli.

Katedra výchov uměním má mezinárodně uznávané umělce
Šárka Coganová
28. září 2022 - 07:00

Prvním z nich je cena, kterou Šárka Coganová převzala dne 3. 9. 2022 za práci předloženou do přehlídky současného výtvarného umění Intersalon.

„Intersalon je mezinárodní přehlídka více než 80 výtvarných umělců z Česka, Německa, Rakouska, Slovenska, Rumunska, Moldavska a Itálie. Mezinárodní porota z vystavených prací vybírá 7 nejlepších pro veřejné ocenění,“ uvádí vedoucí katedry výchov uměním doc. Vladimír Šavel.  

Šárka Coganová cenu převzala při oficiálním zahájení přehlídky Intersalon na zámku Dobrohoř u Starého Města pod Landštejnem. U grafiky na zadané téma „Hranice“ výběrová komise ocenila inovativní pohled na daný námět a jeho netradiční zpracování.

Druhý výrazný úspěch mladá akademička UJEP zaznamenala hned o 10 dní později, konkrétně 13. 9. 2022 na výstavě v Sankt Anna-Kapelle v německém Passau pořádané pod záštitou Sparkasse Passau ve spolupráci se Spolkem bavorských výtvarníků a Asociací jihočeských výtvarníků.

Zde Mgr. Coganová převzala prestižní cenu Junge Kunst, přičemž mezinárodní komise tentokrát ocenila zejména její přínos v práci s novými médii v alternativní grafické tvorbě,“ pochvaluje si vedoucí katedry doc. Šavel.



Junge Kunst je mezinárodní přehlídka současného umění pro výtvarné umělce z rozhraní Česka, Německa a Rakouska. Jedenáctičlenná porota vybírala v roce 2022 z více než  100 přihlášených uměleckých děl, přičemž cenu získali jen tři výtvarníci – za ČR Šárka Coganová a dále pak po jednom oceněném za Rakousko a Německo.

„Odměnou pro oceněné umělce je nejen samotná výstava a katalog, ale také skutečnost, že od každého z nich Sparkasse zakoupí jedno dílo,“ upozorňuje Vladimír Šavel.

Šárka Coganová je výrazným uměleckým i pedagogickým přínosem ústecké katedry výchov uměním na PF UJEP. Vyučuje zde zejména didaktiku výtvarné výchovy. Vzhledem k dlouholetému působení na sportovní základní škole Arbesova v Jablonci nad Nisou má vynikající předpoklady spojovat teorii s praxí a zároveň plošné výtvarné vyjadřování, zejména volnou grafiku a alternativní grafické techniky.

Ústeckénovinky.cz informovala Mgr. Jana Kasaničová, tisková mluvčí, UJEP.

(rp,usteckenovinky.cz,foto:arch.Šárka Coganová)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 75%
transparent.gif transparent.gif
Ne 13%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif