Svátek má: Květa

Regiony

Velikost textu:

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Pivní mapa regionu je pestrá

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Pivní mapa regionu je pestrá

Nápoj tento jest velice zdravý a velmi výživný, ducha našeho upevňuje a mysl utužuje a rozveseluje. Právě to prohlásil Tadeáš Hájek z Hájku o pivu.

Ilustrační foto
21. prosince 2020 - 07:00

Zda je jeho tvrzení pravdivé, si lze ověřit ochutnáním chmelového nápoje z některého z pivovarů v Libereckém kraji, které patří mezi regionální výrobce.

„Po mnoha letech úpadku pivovarnického řemesla se po revoluci situace výrazně změnila. Velké pivovary, které byly a stále jsou tradičními producenty piva, doplnily další. Některé z nich jsou zcela nové, jiné začaly fungovat v pivovarech dříve uzavřených. Piva z našeho kraje si vychutnávají příznivci tohoto nápoje v České republice i daleko za jejími hranicemi,“ uvedl Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.



V Zámeckém pivovaru Frýdlant vaří pivo společnost Terra Felix. Pivo se začalo vyrábět ve Frýdlantu kolem roku 1381. Po staletích existence se v roce 1949 s vařením piva přestalo a po letech chátrání celého areálu byl znovu provoz obnoven až na jaře roku 2014.

Nápad vybudovat v Harrachově minipivovar se zrodil v hlavě majitele tamní sklárny Františka Novosada. Myšlenku uskutečnil na místě dřívější hutní kanceláře. V létě 2002 tak Harrachovu přibyla další turisticky zajímavá atrakce.

V roce 1872 byl založen pivovar ve Vratislavicích. Pivo nabízí dodnes, v současné době pod značkou Konrad.

Dlouhou historii má i pivovar Svijany; první informace o jeho existenci jsou už z roku 1564. Od roku 1998 jej vlastní společnost Pivovar.  Podnik se vypracoval na jeden z největších nezávislých pivovarů v České republice.

Nedaleko Turnova v obci Malý Rohozec se nalézá Pivovar Rohozec, který založil Ferdinand Unger již v roce 1850. Pivo se zde vyrábí v zásadě podobným způsobem, jak jej původně vařili už začátkem minulého století.

V původních kamenných sklepích zrají spodně kvašená piva Pivovaru Cvikov. Ten k výrobě používá výhradně české suroviny – slad z Českomoravských sladoven Zábřeh, chmely odrůdy Žatecký poloraný červeňák a Premiant a pivovarské kvasnice z Výzkumného ústavu pivovarského a sladovnického.

V České republice je vůbec nejstarším doloženým pivovarem ten v Břevnovském klášteře, který byl založen roku 993. Nejstarším dokladem o pěstování chmele je nadační listina z 30. let 11 století. Významný mezník v českém pivovarnictví představuje založení Měšťanského pivovaru v Plzni v roce 1842. Zde začali vyrábět výhradně spodně kvašené pivo, jehož výrobu pak převzaly ostatní české a moravské pivovary.

Pro Libereckenovinky.cz Jan Mikulička, Krajský úřad Libereckého kraje

(lh,libereckenovinky.cz,foto web LK)