Kraj podpořil vznik stomatologických ordinací už v sedmi městech

regiony

Kraj Vysočina podpořil vznik stomatologických ordinací už v sedmi městech, pro region se prozatím připravuje 15 budoucích zubařů.

Kraj podpořil vznik stomatologických ordinací už v sedmi městech
Ilustrační foto
2. prosince 2022 - 20:13

Kraj Vysočina od roku 2020 podpořil záměry celkem sedmi obcí o zřízení vlastní zubařské ordinace. „S finanční spoluúčastí Kraje Vysočina tak vznikly nové ordinace v roce 2020 ve Světlé nad Sázavou a v Humpolci, loni pak v Krucemburku, Světlé nad Sázavou a Okrouhlici, letos kraj pomohl se zřízením nové stomatologické ordinace v Pelhřimově, žádost doručená samosprávou Přibyslavic se právě vyřizuje,“ informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný. Na zřízení ordinace mohou města získat od kraje až 300 tisíc korun, výhodu mají sídla s nižším počtem obyvatel.
 
Kraj uvolnil během posledních tří let na zřízení stomatologických ordinací celkem více než dva milióny korun. Bohužel, ne všem žadatelům se podařilo projekt dotáhnout do konce – tedy k otevření nové ordinace.

Vedení Kraje Vysočina nabízí nejen dotační podporu městům a obcím na zřízení stomatologických ordinací. Letos prvním rokem mohou o studijní stipendia požádat i budoucí zubní lékaři, kteří plánují po dokončení studia nabízet své služby v Kraji Vysočina.  „Stipendium je stanoveno ve výši 80 tisíc korun pro akademický rok a je poskytováno studentům od 3. a vyššího ročníku. Žadatel se zavazuje poskytovat lékařskou péči na území Kraje Vysočina na tolik let, na kolik let mu bylo poskytnuto stipendium a zároveň mít uzavřenou se zdravotní pojišťovnou smlouvu o poskytování a úhradě hrazených služeb. K dnešnímu dni kraj podporuje už 15 budoucích stomatologů, kterým prozatím vyplatil 1 200 000 korun,“ shrnuje hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek. První „hotoví“ zubaři, kteří studují tzv. pro Kraj Vysočina se v ambulancích objeví do dvou až tří let  (tedy po dokončení studia). Vedení Kraje Vysočina předpokládá, že v následujících letech budou o studijní podporu žádat další medici-stomatologové.



Budoucí stomatologové, kteří plánují svou praxi provozovat na území Kraje Vysočina mohou požádat o stipendium podle pravidel, která jsou dostupná na: https://www.kr-vysocina.cz/stipendijni-program-kraje-vysocina-pro-zubni-lekare/ds-305021/archiv=0&p1=118160

NovinkyVysočina.cz informovala Eva Neuwirthová,tisková mluvčí, Kraj Vysočina.

(rp,novinkyvysocina.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?