Kraj pomůže s úpravou nemocnice pro raněné ukrajinské vojáky

regiony

Zastupitelstvo Pardubického kraje na svém jednání schválilo podporu ve výši 1,5 milionu korun pro Zakarpatskou oblast na Ukrajině na úpravu nemocnice pro válečné veterány v Užhorodě.

Kraj pomůže s úpravou nemocnice pro raněné ukrajinské vojáky
Nemocnice pro válečné veterány v Užhorodě
22. září 2022 - 11:30

Z prostředků kraje bude zajištěno vybudování výtahu a tím zajištění bezbariérového vstupu.

„V rámci naší dlouhodobě spolupráce se Zakarpatskou oblastí na Ukrajině každoročně identifikujeme několik projektů, které finančně podpoříme. V letošním roce s ohledem na válečný konflikt se struktura naší pomoci výrazně proměnila. Kromě dodávek humanitární pomoci a zdravotnického materiálu jsme se domluvili, že nebudeme podporovat standardní projekty v oblasti školství či sociálních službách, ale zaměříme jedním velkým projektem na oblast zdravotnictví. Předseda Zakarpatské oblastní rady Volodymyr Chubirko nás následně v rámci své návštěvy v našem kraji požádal o pomoc při zbudování výtahu v nemocnici pro válečné veterány v Užhorodě. Tato nemocnice poskytuje pomoc velkému počtu pacientů, kteří se často potýkají s omezením hybnosti. Současný stav budovy tak značně znesnadňuje poskytování potřebné péče a zbudování venkovního výtahu by významným způsobem zlepšilo situaci jak pro pacienty, tak pro zdravotníky,“ uvedl hejtman Martin Netolický.



Stejně jako v předchozích případech bude projekt spolufinancován oblastní radou. Z našeho rozpočtu poskytneme částku 1,5 milionu korun. Celkové předpokládané náklady se pohybují na částce okolo čtyř milionů ukrajinských hřiven,“ sdělil hejtman s tím, že prostředky určené na tento projekty budou poskytnuty Zakarpatské oblasti prostřednictvím dobročinného fondu ViZa.

Pardubickénovinky.cz informoval  Mgr. Dominik Barták, tiskový mluvčí Pardubického kraje.

(jv,pardubickenovinky.cz,foto:kú)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?