Krajští radní schválili podporu kultury a cestovního ruchu

regiony

Rada podpořila spolufinancování projektových záměrů na rozvoj kultury a cestovního ruchu.

Krajští radní schválili podporu kultury a cestovního ruchu
Ilustrační foto
13. ledna 2023 - 12:30

Krajští radní schválili spolufinancování celkem čtyř projektových záměrů z oblasti kultury a cestovního ruchu. Celková hodnota projektů činí více než 5 miliónů korun. Podíl Středočeského kraje na financování činí necelých 1,7 milionu korun. Jedná se o projekty GASK: Člověk a jeho svět ve výtvarném umění, Českého muzea stříbra: Dny v pravěku, SCCR: Propagace produktu Střední Čechy královské a projekt Mapování a tvorba regionálních strategií kulturních a kreativních odvětví Středočeského kraje.

Od roku 2021 disponuje GASK akreditací MŠMT v oblasti dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků a nabízí celkem sedm akreditovaných kurzů pro pedagogy, z nichž šest kurzů je těsně spjato se stálou expozicí GASK a sbírkovým fondem GASK.

„Po dvou pilotních kurzech je třeba doplnit metodické materiály pro pedagogy a rozšířit nabídku o on-line verzi umožňující absolvování kurzu také pedagogům ze vzdálených škol,“ vysvětluje potřeby projektu radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda.

Výstupem projektu tak budou kurzy pro pedagogy prvního stupně ZŠ a studenty učitelství prvního stupně ZŠ, pracovní listy jako učební pomůcka k průběhu kurzu a metodické listy jako studijní zdroj k přípravě vlastní výuky pro další praxi pedagogů.

Projekt Českého muzea stříbra – Dny v pravěku, je zaměřen na realizaci edukačních programů věnovaných části expozice o pravěku. Finance jsou určeny na pořízení materiálu pro keramické tvoření, ukázku práce s kamenem a pro vyzkoušeních textilních technik.

Projekt propagace produktu Střední Čechy královské Středočeské centrály cestovního ruchu. Projekt vysvětluje radní Švenda: „Projekt naváže na dvě kampaně, které již v minulosti propagovali značku Střední Čechy královské. Tyto aktivity mají za cíl přispět ke zvýšení povědomí o středních Čechách jako o atraktivní turistické destinaci, a to zejména v podzimních měsících. Od kampaně si slibujeme zvýšení návštěvnosti Středních Čech a prodloužení turistické sezony regionu.“  

Kromě zajištění reklamy v prostředcích hromadné dopravy, připravuje Středočeská centrála také skládací mapy turistických oblasti Středočeského kraje.

Zvýšení povědomí o kulturních a kreativních odvětvích, podpora regionálního rozvoje kulturního a kreativního sektoru a mapování a tvorba regionálních strategií kulturních a kreativních odvětví, to jsou cíle projektu Středočeského kraje na léta 2024–2030.

„Kromě přípravy Strategie Středočeského kraje pro oblast kultury, kulturního dědictví a kulturních a kreativních odvětví na léta 2024–2030, připravujeme také spuštění mapové aplikace pro územní evidenci mapování kulturních a kreativních odvětví na území Středočeského kraje, upgrade webových stránek kreativnistrednicechy.cz a další popularizační publikační a audiovizuální výstupy,“ uvádí radní Švenda.



Celková částka na rozvoj projektů činí 5,1 milionů korun. Podíl Středočeského kraje na financování je zhruba 32 %, s dalšími financemi kraj počítá z dotací Ministerstva pro místní rozvoj, Národního plánu obnovy a Ministerstva kultury České republiky.

Informoval Krajský úřad Středočeského kraje.

(jv,stredoceskenovinky.cz foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif