Liberecký kraj ocenil nejlepší knihovny

regiony

Pátý ročník soutěže o nejlepší knihovnu v regionu vyhlásil na jaře Liberecký kraj ve spolupráci s Krajskou vědeckou knihovnou v Liberci.

Liberecký kraj ocenil nejlepší knihovny
Vítězové
30. listopadu 2022 - 07:00

Vyhlášení výsledků spojené s udílením finančních odměn z rozpočtu Libereckého kraje v celkové výši 40.000 korun se uskutečnilo 29. listopadu v Krajské vědecké knihovně v Liberci.

Za okres Česká Lípa zvítězila Obecní lidová knihovna v Okrouhlé, za Jablonec nad Nisou Místní knihovna Jílové u Držkova, za okres Liberec Místní knihovna ve Višňové a za ten semilský Obecní knihovna Studenec.

„Vítězové soutěže Nejlepší knihovna Libereckého kraje za rok 2022 jsou opět z menších obcí. Moc oceňuji snahu všech knihovnic a knihovníků, a také starostek a starostů, z malých obcí zejména. To proto, že malé obce mají omezené finanční možnosti. Pokud si uvědomují potřebnost knihovny v obci, podporují ji a modernizují, toto ocenění si zaslouží. Knihovny v obcích jsou často jedinými místy pro setkávání místních, programy pro děti, besedy, zkrátka prostorem pro velmi důležitý komunitní život,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Titul knihovna roku se uděluje jednou za dva roky jako vyjádření uznání knihovnám za jejich činnost a zásluhy o rozvoj veřejných knihovnických a informačních služeb a o rozmach kulturního života obcí a měst. První ročník se uskutečnil v roce 2014.

S návrhy kandidátů na ocenění přicházejí vždy pověřené knihovny v jednotlivých okresech, jimiž jsou Městská knihovna Česká Lípa, Městská knihovna Jablonec nad Nisou, Městská knihovna Semily a Krajská vědecká knihovna v Liberci. Pokaždé předloží hodnotící komisi tři návrhy s doporučením nejlepší knihovny v daném regionu.



Nominace:
  • Okres Česká Lípa – Obecní lidová knihovna v Okrouhlé, Místní knihovna v Kuřívodech, Místní knihovna v Brništi
  • Okres Jablonec nad Nisou – Místní knihovna Jílové u Držkova, Obecní knihovna Loužnice, Obecní knihovna Skuhrov
  • Okres Liberec – Místní knihovna ve Višňové, Obecní knihovna Bílá, Místní knihovna ve Všelibicích
  • Okres Semily – Obecní knihovna Studenec, Obecní knihovna Čistá u Horek, Obecní knihovna Ohrazenice

Libereckénovinky.cz informoval Jan Mikulička, tiskový mluvčí Libereckého kraje.

(rp,libereckenovinky.cz,foto:lk)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?