Lidé mohou žádat o dotace na ekologické vytápění i fotovoltaiku

regiony

V těchto týdnech mohou lidé žádat o dotace na pořízení ekologického vytápění či snížení energetické náročnosti budov. A to hned ve dvou programech. Jsou to Nová Zelená úsporám a Operační program Životní prostředí.

Lidé mohou žádat o dotace na ekologické vytápění i fotovoltaiku
Ilustrační foto
5. srpna 2022 - 11:30

O dotaci lze podle typu opatření a cílové skupiny žádat buď u Státního fondu životního prostředí, nebo u Krajského úřadu Pardubického kraje.

„Jedna z dotací, o kterou jde žádat přímo na Krajském úřadu Pardubického kraje, je takzvaná kotlíková dotace, tedy dotace na výměnu starého kotle na pevná paliva s ručním přikládáním emisní třídy nižší než 3 za kotel na biomasu nebo tepelné čerpadlo v rodinných domech, bytových jednotkách v bytových domech, nebo trvale obývaných stavbách pro rodinnou rekreaci,“ uvedl krajský radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.

Maximální výše dotace může činit až 95 procent z celkových způsobilých výdajů do výše maximálně 130 tisíc na kotel pro biomasu nebo 180 tisíc pro tepelné čerpadlo. Žádat mohou osoby z nízkopříjmových domácností, tedy osoby pobírající starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, dávky v hmotné nouzi nebo příspěvek na bydlení nebo nepřesahuje-li čistý příjem za rok 2020 na člena domácnosti částku 170 900 korun.

O kotlíkové dotace mohou žádat také všichni vlastníci rodinných a bytových domů, bytových jednotek, řadových domků, příspěvkové organizace zřízené územními samosprávnými celky, ale na Státním fondu životního prostředí.  Tam dotace mohou činit až 50 procent. Termín pro žádost je stejný, a to do konce srpna letošního roku.

O dotace mohou žádat také ti, kteří chtějí zateplit obvodové stěny, střechy, stropy a podlahy u stávajících rodinných domů včetně zimních zahrad. Podpora se vztahuje i na výměnu oken, dveří a jiných stavebních otvorů. Maximální výše dotace činí 650 tisíc korun, (max. 50 procent z celkových způsobilých výdajů). Příjem žádostí probíhá až do vyčerpání alokace.

Žádat mohou vlastníci rodinných, bytových a řadových domů, společenství vlastníků, příspěvkové organizace zřízené územními samosprávnými celky. Na Státním fondu životního prostředí jsou vypsané také dotace na využití tepla z odpadní vody, a to ve výši 5 až 50 tisíc korun. Příjem žádostí probíhá až do vyčerpání stanovené částky.



Zájem zástupci fondu očekávají také na domácí solární fotovoltaickou elektrárnu propojenou s distribuční soustavou. Vyrobená elektrická energie se přednostně využívá v domě. „Jsem si jistý, že v současné době, kdy strmě vzrůstají ceny energií, má tato dotace své místo. Navíc fotovoltaika je ekologický zdroj energie,“ uvedl Ladislav Valtr.

O dotaci se mohou ucházet vlastníci stávajících rodinných a bytových domů, bytových jednotek, stavebníci nových rodinných domů, nabyvatelé nových rodinných domů, vlastníci řadových domky a příspěvkové organizace zřízené územními samosprávnými celky. Výše dotace může být 40 - 200 tisíc korun.

Pardubickénovinky.cz informoval Mgr. Dominik Barták, tiskový mluvčí Pardubického kraje.

(jv,pardubickenovinky.cz,foto:arch)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif