Na střední do středních Čech!

regiony

Středočeský kraj nabízí zájemcům o studium výběr z téměř 130 oborů.

Na střední do středních Čech!
Na střední do středních Čech
24. ledna 2023 - 12:30

Začátek roku patří v mnoha rodinách debatám o volbě střední školy. Středočeský kraj nabízí dlouhodobě na svém území rozsáhlou nabídku zajímavých oborů s vysokým potenciálem následného uplatnění.  Na celkem 111 krajských středních školách si mohou uchazeči vybírat z téměř 130 oborů. Přihlášky se musí odevzdat do 1. března 2023. V prvních ročnících na krajských středních školách ve Středočeském kraji bude pro příští školní rok žákům k dispozici 17 tisíc volných míst.

Středočeský kraj s blížícím se termínem přihlášek ke studiu na středních školách intenzivně informuje o možnostech, které největší tuzemský kraj uchazečům nabízí. Kromě standardních gymnázií totiž končící deváťáci mohou nalézt zajímavé obory s působivým potenciálem napříč středními školami v rámci celého Středočeského kraje. Nabídku vybraných oborů včetně představení jednotlivých škol bude kraj v průběhu následujících týdnů publikovat na svých sociálních sítích.

„Školství je pro Středočeský kraj prioritou, deklarovanou i v našem programovém prohlášení. Aktivně pracujeme na tom, aby se školy postupně modernizovaly a výsledky už jsou vidět. Za poslední dva roky se investovalo téměř 190 milionů korun na zkvalitnění podmínek pro zavádění inovací do výuky. Další desítky milionů korun šly na modernizaci prostor pro výuku a řešení energeticky úsporných opatření ve školách. Díky modernímu vybavení zaměřenému na odbornou a praktickou výuku se žáci mohou následně velmi dobře uplatnit na trhu práce. Záleží nám i na tom, aby se studium propojovalo s praxí. Díky zapojení zaměstnavatelů do odborné přípravy mají žáci snadnější a úspěšnější přechod do profesního života,“ uvedl radní pro oblast vzdělávání a školství Milan Vácha.

Radní schválili použití fondů investic ve výši 2,6 milionu

Rodičům a dětem se při rozhodování o dalším studiu doporučuje úzká spolupráce s kariérovými poradci na základních školách. „Důležité jsou i návštěvy dnů otevřených dveří, které mohou při volbě školy také hodně napovědět. Byli bychom rádi, kdyby středočeské děti zůstávaly na středočeských školách. Máme jim co nabídnout a absolventi mohou v místě rovnou získat uplatnění díky kontaktům a praxi. Absolventi našich gymnázií a středních odborných škol mohou bez problémů pokračovat na školách vysokých,“ doplnil Milan Vácha. Kraj nabízí i obory pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami.

Střední školy ve Středočeském kraji mají také dlouhodobé kontakty v zahraničí. Žáci se účastní výměnných pobytů zaměřených zejména na praktické zkušenosti v oboru, což většina studentů vítá. Současně je možné v rámci krajských středních škol studovat netradiční obory, které neustále stoupají na popularitě. Příkladem může být obor Letecký mechanik na Střední škole letecké a výpočetní techniky Odolena Voda či obor Pedagogické lyceum, který nabízí například Obchodní akademie, Střední pedagogická škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Beroun, Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Čáslav nebo ISŠ hotelového provozu, obchodu a služeb Příbram. Středočeský kraj tak má jednoznačně co nabídnout, což potvrzuje také fakt, že v roce 2022 studovalo na krajských středních školách více než 38 tis. žáků, přičemž tento počet má v dlouhodobém horizontu rostoucí tendenci.

Informoval Krajský úřad Středočeského kraje.

(jv,stredoceskenovinky.cz foto:kú)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?