Na zámku Kinských připomenou Arnošta Kubešu

regiony

Vzpomínkový pořad s názvem Beseda o Arnoštu Kubešovi připravuje na středu 29. března Muzeum regionu Valašsko v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí.

Na zámku Kinských připomenou Arnošta Kubešu
Arnošt Kubeša
28. března 2023 - 07:30

Na známého sběratele lidových písní přijde zavzpomínat jeho neteř, populární valašská bylinkářka Vanda Vrlová. Vystoupí i Mužský pěvecký sbor Beseda.

V letošním roce si ve Valašském Meziříčí připomínají 150. výročí narození zdejšího významného hudebního skladatele a pedagoga Jana Nepomuka Poláška. K jeho blízkým spolupracovníkům patřil kolega z místního gymnázia Arnošt Kubeša, se kterým se proslavili v oblasti sběratelství lidových písní. Za více jak půl století společně zaznamenali okolo 4 500 valašských a lašských písniček. Část z nich se jim podařilo vydat i tiskem a tyto publikace jsou dodnes cenným materiálem pro národopisné soubory a milovníky hudby vůbec.



J. N. Poláškovi je věnovaná samostatná výstava na zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Na památku Arnošta Kubeši teď připravilo zdejší muzeum besedu. Akce proběhne ve středu 29. března od 17 hodin. Osobnost Arnošta Kubeši, od jehož úmrtí letos uplyne 30 let, krátce připomene historička Ivana Spitzer Ostřanská. Osobní vzpomínky přidá jeho neteř, známá propagátorka valašských bylinek Vanda Vrlová. Její povídání proloží Mužský pěvecký sbor Beseda skladbami komponovanými mistrem Poláškem, který byl v minulosti dlouholetým členem tohoto tělesa. „Myslím, že to bude velmi příjemné setkání plné vzpomínek a krásné hudby. Přijďte spolu s námi vzdát hold oběma známým osobnostem historie města, těšíme se na Vás,“ pozvala kurátorka akce Ivana Spitzer Ostřanská.

Zlínskénovinky.cz informovala Jiří Koňařík, tiskový mluvčí Muzea regionu Valašsko.

(rp,zlinskenovinky.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif