Olomoucký kraj má talent

regiony

Přesně dvaašedesát žáků si ve středu 21.září převzalo ocenění Talent roku Olomouckého kraje. V jednom ze sálů Regionálního centra Olomouc se uskutečnil už sedmnáctý ročník akce, jejímž účelem je podpora nadaných žáků základní a středních škol i gymnázií.

Olomoucký kraj má talent
Ocenění
22. září 2022 - 19:44

„Talent a jeho formy mohou být různé. Osobně si každého talentu nesmírně vážím. Chtěl bych všem oceněným pogratulovat a popřát, aby své schopnosti i nadále rozvíjeli a v budoucnu dobře zúročili,“ uvedl radní pro oblast školství Aleš Jakubec.

Ocenění se udělovalo v pěti kategoriích - humanitní, přírodovědné, sportovní, technické a dovednostní a také umělecké. Oceněno bylo i 12 nejúspěšnějších škol a rovněž pedagogové, kteří jsou odbornými garanty jednotlivých soutěží. Letos jich bylo 13. Hejtmanství mezi nejlepší talenty a vynikající vzdělávací zařízení rozdělilo dary za 350 tisíc korun.

Mezi mladšími sportovci poprvé za svou dosavadní kariéru zazářil Lukáš Raška ze Základní školy v Bohuňovicích na Olomoucku. Nadějný cyklista dokázal vyhrát mezinárodní Závod Míru a současně se stát v cyklistice i mistrem republiky pro rok 2022. Obdržel také cenu fair play, když v rámci jedné z etap Závodu Míru svého největšího rivala z Německa při absenci jeho podpůrného týmu anglicky průběžně informoval o situaci na trati a vývoji závodu.



Pozadu ale nezůstal ani obor technický a dovednostní, kde Vít Budina z olomoucké Střední průmyslové školy strojnické zvítězil v národním mistrovství technického modelování. Například v umělecké oblasti se náš kraj zase může pochlubit Laurou Mohylovou, aktuální mistryní světa v baletu. Nejúspěšnější oceněnou školou se pak už podruhé stalo Gymnázium Olomouc – Hejčín, které zvítězilo ve třech z celkových pěti oceňovaných oborů.

„Mám na starosti především sociální oblast, kterou se velmi intenzivně zabývám. A praxe mi každý den ukazuje, jak moc jsou zapotřebí šikovní a vzdělaní mladí lidé. A právě takové na této akci vidím před sebou,“ doplnil 1. náměstek hejtmana Olomouckého kraje Ivo Slavotínek.

Olomouckenovinky.cz informovala Bc.Eva Knajblová, tisková mluvčí Olomouckého kraje.

(rp,olomouckenovinky.cz,foto:ok)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif