Pardubický maraton v programování Funovation Hac22

regiony

Čekáte na zastávce a chcete vidět, kde se zasekl váš autobus? Podívejte se do mobilu na online.dpmp.cz, do mobilní aplikace, kterou naprogramovali středoškolští studenti v rámci loňského maratonu v programování.

Pardubický maraton v programování Funovation Hac22
Ocenění autoři
2. října 2022 - 11:30

Další ročník pod názvem Funovation Hac22, na kterém spolupracuje také pardubický magistrát, přitom proběhne už tento víkend.

Noc z pátka na sobotu stráví čtyřicítka středoškolských studentů vymýšlením, programováním, pojídáním pizzy a pitím kávy. Celkově se maratonu v programování či takzvaného hackathonu zúčastní třináct týmů z pěti škol a dva týmy dorazí dokonce až ze slovenského Popradu. Letos se bude programovat nad daty z parkovacích míst a evidencí trestných činů a přestupků spáchaných na území Pardubic a třeba se studentům podaří vytvořit například chytrou navigaci nebo mapu s méně bezpečnými místy.

Na pořádání hackathonu se podílejí společnost Foxconn, soukromá Střední škola informatiky a ekonomie DELTA a Magistrát města Pardubic. „Studenti si vyzkouší práci v týmu na reálném projektu. Nedostanou konkrétní školní zadání, ale musí si celý projekt sami vymyslet a poradit si s problémy, na které narazí. Je to pro ně obrovská zkušenost,“ říká ředitel školy Jiří Formánek.

Firma Foxconn přitom se studenty spolupracuje již od loňského roku. „V minulém roce jsme poprvé do naší tradiční akce Funovation week zapojili také studenty, kteří svými projekty mile překvapili i vedení společnosti. Z pořádání programátorských hackathonů chceme v Pardubicích udělat tradici. Foxconn je součástí Pardubic a snaží se podporovat inovativní řešení, která jsou pardubičtí studenti schopni městu přinášet. Jednou z dalších aktivit pod záštitou platformy Funovation je IT konference FunovationCon22 pro studenty a širokou veřejnost, kde chceme zájemcům přiblížit, jak jsou v této oblasti inovace důležité,“ vysvětluje motivaci Foxconnu Radek Cerman, vedoucí vývojářů na oddělení Software Delivery společnosti Foxconn Česká republika.



Čím přispět má také pardubický magistrát, který může studentům poskytnout například data z parkovacích čidel. „V současné době máme k dispozici řadu dat, která se nám daří získávat díky inteligentnímu řízení dopravu a inteligentnímu parkovacímu systému, což nám například umožňuje řidiče navigovat na volná parkovací místa. Věřím, že spolupráce se studenty může přinést zajímavé výsledky a projekty, které by město v budoucnu mohlo využít,“ doplňuje náměstek primátora zodpovědný za oblast dopravy Petr Kvaš.

Soukromá Střední škola informatiky a ekonomie DELTA v Pardubicích je jednou z nejúspěšnějších středních škol zaměřených na programování v České republice. Její studenti v posledních pěti letech zvítězili třikrát v celostátním kole Středoškolské odborné činnosti v oboru Informatika a stojí například za projekty BurzaŠkol.Online nebo vizualizací aktuální polohy autobusů pardubického Dopravního podniku města Pardubic. Programátorský hackathon Funovation Hac22 je součástí každoroční akce Týden inovací Foxconn Funovation Week.

Vyhodnocení, vyhlášení výsledků a předání cen proběhne v sobotu zhruba od 17:00 hodin v prostorách školy, další informace jsou k dispozici na webu Střední školy informatiky a ekonomie DELTA.

Pardubickénovinky.cz informovala Iveta Koubková, tisková mluvčí, Magistrát města Pardubic.

(jv,pardubickenovinky.cz,foto: mmPardubice)




Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?