Potravinářská soutěž MLS Pardubického kraje je u konce

regiony

Označením MLS Pardubického kraje se může pochlubit dalších 26 potravinářských výrobků.

Potravinářská soutěž MLS Pardubického kraje je u konce
MLS Pardubického kraje
27. září 2022 - 11:30

Šestnáctý ročník potravinářské soutěže MLS Pardubického kraje je u konce. Z více než 130 přihlášených výrobků odborná komise vybrala celkem 26 MLSů. Jejich výrobci byli oceněni v rámci krajských dožínek v neděli 25. září na Pernštýnském náměstí v Pardubicích.

„Velmi mě těší, že v Pardubickém kraji máme stále velké množství šikovných potravinářů a zemědělců. Jejich výrobky k nám necestují přes půlku světa a neskladují se roky v mrazicích boxech. Jsou to čerstvé a bezpečné potraviny, jejichž nákupem můžeme podpořit kromě samotných výrobců také zaměstnanost v kraji nebo šetřit životní prostředí,“ řekl radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.

Odborná porota složená ze zástupců Pardubického kraje, Ministerstva zemědělství, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, školních jídelen a Střední průmyslové školy potravinářství a služeb Pardubice vybírala vítěze ve čtyřech kategoriích – Mlýnské, pekárenské a cukrářské výrobky, Maso a masné výrobky, Mléko a mléčné výrobky a Výrobky z medu a ostatní. Slavnostní vyhlášení soutěže se uskutečnilo na Pernštýnském náměstí v rámci krajských dožínek. Výrobky zde mohli návštěvníci ochutnat a pro své oblíbence měli možnost hlasovat ve spotřebitelské soutěži. Některé z nich si zde mohli i koupit.



Pardubický kraj se snaží potraviny od lokálních producentů propagovat a také podporovat. K prodeji těchto potravin například motivuje venkovské prodejny, které mohou získat dotaci z programu obnovy venkova.

„Letos poprvé jsme spojili podporu venkovských prodejen s nabídkou a propagací regionálních potravin, a hodláme v tom pokračovat i v letech následujících. Byl bych moc rád, kdyby na místní potravináře mysleli i lidé při nákupech, pokud je to jen trochu možné. A dali tak šanci kvalitním produktům, které byly vyrobeny v našem kraji,“
poznamenal radní Krčil.

Pardubickénovinky.cz informovala Bc. Denisa Píšová za Pardubický kraj.

(jv,pardubickenovinky.cz,foto:akú)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?